lördag 21 april 2012

Felräkning

Ibland kan man räkna fel så fel. Det gör ofta unga ekonomijournalister som inte minns hur det var när de ska använda statistik och jämföra nu med då. Idag påstår Joel Dahlberg i Svenska Dagbladet att det är mycket billigare att bo i eget hus idag på landsbygden än det var 1996. Fel, fel, fel!

Idag är det mycket billigare att bo i de områden där fastighetsskatten och förmögenhetsskatten har tagits bort. Ett vanligt radhus i Bromma, Nacka, Danderyd, Täby, Lidingö, Vaxholm har minskade årskostnader på minst 70 000 kronor.

Dessutom är räntorna mycket lägre nu. Men dessa räntesänkningar ger ingen effekt i och med att energipriserna har ökat med många hundra procent.

Just det. Kostnaden för att värma upp husen har gått från 12 000 per år till 33 000 per år.

Enligt Joel Dahlberg har räntekostnaderna minskat med 7 000 kronor per år i Dalarnas inland, jämför det med de ökade energikostnaderna.

Sen får vi inte glömma att fastighetsavgiften för hus i glesbygd är högre än vad den gamla fastighetsskatten var.


2 kommentarer:

Karin sa...

Ja! Jag skummade den där artikeln och tänkte också att de riktigt stora vinsterna har väl de rikaste gjort. Och att man kanske inte har så jättestora lån på hus i de där trakterna med låga huspriser. Och att det måste vara svindyrt med uppvärmning när både olje- och elpriser gått upp så mycket. Den där personen som hade beondekostnader på några tusen skulle jag vilje fråga ut mer i detalj!

Granne med potatisodlaren sa...

Det är dråpligt när storstadsjournalister försöker skapa en känsla av vi och dom med hjälp av förutfattade meningar.

Bostadsbristen driver upp priserna överallt. Jag tror att om man jämför lönerna i en vanligt inlandskommun med vad det kostar att bo så är kostnaden ungefär lika stor i procent som vid kusten.