måndag 4 juni 2012

Dessa ska jag slänga

Bisfenol. Det var A som hade hört att det fanns. Ett ämne som liknar vissa hormoner och som kan påverka både barn och vuxnas fortplantningsförmåga. Hon hade lyssnat på en forskare som bad föräldrar att inte värma barnens välling i plastnappflaskor i micron.

Nu är nappflaskorna förbjudna.

Idag är det Svenska Dagbladet som berättar. Fyra reportrar på tidningen har tillsammans med forskare på Lunds universitet undersökt vad som händer när vi äter mat från konservburkar fodrade med epoxibeläggning. De fyra försökspersonerna åt mat från konservburkar i två dygn. Deras bisfenolvärden i urinen ökade med 2 800 procent upp till 4 600 procent.

Nu undrar jag vad som hände med oss som levde på vita bönor och konserverade grönsaker när vi skulle få pengarna att räcka hela månaden. Då när hyran var 2 800 kronor och studielånet 4 600 kronor. Åh, alla dessa konserverade tomater till soppor, pajer och chili utan carne.

Ja, vad händer när våra kroppar utsätts för ämnen som vi inte visste fanns?


3 kommentarer:

Evas Värld sa...

Aldrig mer krossade tomater på burk!

Karin sa...

Jag tror vi klarar oss hyfsat bra, Eva, för det där med "plastfoder" i plåtburkarna är rätt nytt tror jag. Förr drabbades man av botulism i stället, eller blyförgiftning från de lödda ofodrade burkarna.

Men se upp med förpackningar som påstår att de är fria från Bisfenol A. Då kan de innehålla Bisfenol F i stället. Inte lätt att vara konsument i dessa tider!

Granne med potatisodlaren sa...

Tur att det finns kartonger, Eva! Nu behöver vi ju inte använda burkar jämt.

Karin, det är ju trösterikt att ingen hade hunnit fodra alla dessa burkar som bara gick åt, när vi åt.