fredag 8 juni 2012

Värdeladdat

Veckans mest ifrågasatta uttalande står kommunalrådet Tommy Nyström, (S), i Gällivare för. Han sökte en förklaring till att kommunen liksom de flesta samhällen utanför Mälardalen har stagnerat. Han försökte berätta om vilka hinder han ser. Då sammanfattade han allt med ett enda ord;Gruvarbetarattityd. Gå in på länken och läs och se hur debatten går. Det finns 137 kommentarer. Jag kan flera synonymer som ingen hade opponerat mot: Bruksattityd, utbildningsunderskott, kvinnounderskott, manlig kultur, låg motivation för studier för killar på högstadiet, hög status för allt med motor, osv.

Inte ett samhälle där en självständig kvinna med flickvän, lång utbildning, låg lön och längtan efter kulturella projekt skulle välja i första hand. Men jag skulle vilja se under ytan och hitta just det: Motsatsen till min schablonbild av Gällivare.

Hantverk, konst och hemslöjd finns det massor av i Malmfälten. Det mesta på hög konstnärlig nivå. Nu får 35 konsthantverkare från länet ställa ut stora häftiga löv på Liljevalchs i Stockholm 100-årsjubileum. En manifestation för att visa att hemslöjd inte är dammiga föremål som ligger glömda i en byrålåda. Se Marie Karlssons löv här.


Hemslöjden var en del av den nationalromantiska stämning som rådde för hundra år sedan. D å kämpade många för att skolan skulle göra skillnad. Att det som familjerna inte kunde ge eleverna skulle skolan erbjuda. Idag är målet ett helt annat. I alla fall om vi ser hur skolorna klarar av att ge eleverna motivation och kunskaper. Gapet mellan skolorna växer och hur bra resultat eleverna får avgörs av föräldrarnas utbildning.

Skolan och omsorgen är de största delarna i en kommuns budget. Luleå har fått EU-pengar för att bygga en bro över Tjuvholmssundet. Det är 20 miljoner kronor som skulle binda samman den 2 mil långa Sandön med fastlandet när isen inte ligger. Men Miljööverdomstolen sa nej till bron. Nu ska kommunen försöka få behålla pengarna för att göra något annat i skärgården. Vad pengarna ska gå till? En ny färjelinje?, Bättre turer till Klubbviken? Fler stugor på öarna? Nej! Trollerisundet ska muddras.

Härom dagen kom en annan god nyhet för turismen i Kiruna. Det är regeringen som vill ge fem kommuner 4 miljoner kronor per år i tre år för att skapa fler internationella turister. Hur långt fyra miljoner kronor räcker får vi som lever se.

Det var kallt och föga hoppfullt när turisterna samlades på Loussavaara för att se Venuspassagen. Men som genom en dröm öppnade sig molntäcket och solen stod högt över horisonten. Alla fick chansen att se hur planeten Venus sakta rörde sig över solens yta.

Om det grå vädret håller i sig är järnnätterna över. Då kan vi äntligen plantera. Med lite tur blir det också varmare. Då slår alla fruktträden ut. Det ser jag fram emot. En stund under de ryska med en kopp java. Då är det sommar. På riktigt.

Inga kommentarer: