I bland händer saker som man inte kunde förutsäga. I torsdagskväll fick vi som såg SCUM-manifestet på Lillan i Luleå uppleva stora kontraster. Ja, mellan Valeri Solanas text och hovets dråpliga förlovningsfilm. Manifestet utropar ett krav på att alla ska vara vuxna, men den nyförlovade prinsessan avslutar videon med ett barnsligt Tihi. I vilket århundrade lever det nyförlovade paret?
Kanske på 1960-talet när jämställdhet ansågs suspekt. Tänka bara på alla gamla fördomar som Bondfilmerna bygger sina intriger på. Den första "Agent 007 med rätt att döda" skulle vara en skrattfest om inte så många fördomar levde kvar.
Glädje kan många känna nu när det tyska energibolaget Eon drar sig ur kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki. Det verkar inte som om det är lönsamt att bygga världens största kärnkraftverk mitt emot Skellefteå när det kostar mellan 70 och 90 miljarder kronor.
Det kanske var en väckarklocka när den tyska regeringen beslutade att den ska avveckla all kärnenergi.
Väckarklockan ringer en timma för tidigt på söndag om vi glömmer bort att det blir normaltid- eller vintertid klockan två på natten mellan lördag och söndag. Sedan 1980 har vi varit med och flyttat klockan framåt på våren och bakåt på hösten för att anspassa oss till övriga Europa. Först var det sommartid i sex månader, nu är det så i sju månader. Varför inte låta oss leva i sommartid året runt?
Att tiden är relativ lär oss Alfons Åberg. Ska bara... gör att ett litet projekt blir enormt. Nu ska Alfons flytta in med Mårrgan och pappa i ett eget hus. Det finns i Trädgårdsföreningen i Göteborg.
Det mesta är orättvist tycker många av Alfons läsare. Barns rättvisepatos förlöjligas ofta. Skillnader är bra, säger många liberala och konservativa tänkare. Men jag undrar om de Kalixbor som får betala i genomsnitt 700 kronor mer på månad för värme, avlopp, sophämtning och vatten än Luleborna tycker och tänker på samma vis.
Hjärtat brister på mig när jag hör att den fega finansministern Anders Borg lämnar över beslutet om avdrag, för privatlektioner till gymnasieelever, till Skatteverket. Vad är viktigast? En skola med resurser så att alla, även de elever som inte har pengar över, klarar av att fullgöra sin utbildning? Eller att avdragsfloran ökar och därmed resurserna till skolan minskar?
Skillnader är kanske bra om man heter Anders Borg. Men varför tar finansministern inte ansvar för beslutet att utöka rutavdraget?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar