tisdag 16 april 2013

Utan skyddsnät

Det är vått, blött och riktigt fuktigt. Det är dimmigt, grått och ganska rått. Det är en så'n där dag mitt emellan vårvinter och hänryckningens tid. Tid att stanna upp för att fundera.

Varför ger staten bidrag till företag som inte följer de avtal som finns på arbetsmarknaden? Till företag som tar bort alla skyddsnät för sina anställda?
Det undrar de personer som arbetar åt Peak Partners i Medelpad. Detta företag som vill ta hand om våra pengar vägrar sluta avtal med Unionen. Nu strejkar personalen för att få ett kollektiv avtal. Idag är de anställda dag för dag och tjänar knappt 13.000 på heltid före skatt. De har ingen sjukpenning, de har ingen tjänstepension och de har inga försäkringar. Och Peak Partners kallar sin filial i Fränsta  Focus CRS. Vem det är som äger företagen visar de inte på sin hemsida.

Varför får alla som äger sin bostad dra av arbetskostnaderna på skatten? Det får inte de som hyr lägenheter som behöver renoveras. Nu när 1 000 000 lägenheter ska byggas om för att husen ska kunna överleva då är det hyresgästerna som får betala 100 procent. Detta trots att de genom alla år har betalat en del av sin hyra till framtida renoveringsbehov. Dessa fonder är helt tomma. De kommuner som har använt pengarna kommer inte att satsa en krona. Staten som skulle kunna använda detta behov som en del av arbetsmarknadsåtgärderna tittar bort och satsar på kurser i att le och skriva cv:n.

Ja, det är konstigt att staten kan betala ut bidrag till privata företag som bryter mot alla regler på arbetsmarknaden, men till investeringar i kommunala hyreshus går inte en enda skattekrona.


2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Precis Eva, man blir så arg, vill göra något, sätta stopp för korruptionen. Det där med hyresrätterna är så skamlöst, tömt fonderna dit hyresgästerna betalat in i alla år! Åtalas borde de som är ansvariga för den stölden.

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, 1990-talet var inte ett årtionde för vanliga människor när Göran Persson skulle hitta pengar till att betala för bankernas problem. Jag antar att kommunerna gjorde på samma sätt, "hittade pengar" som de kunde använda under krisen.