fredag 19 april 2013

Tre politiker i centrum

Ishockey, ishockey, ishockey är vad de flesta har pratat om denna vecka. Skellefteå AIK vann över Luleå på torsdagskvällen. Flest SM-guld genom tiderna har Djurgården.Nu väntar VM. För andra året i rad kommer Sverige och Finland att arrangera turneringen tillsammans. Vem vinner guld?

Denna vecka har tre politiker stått i centrum.

Margaret Thatcher som hyllades och kritiserades för sina elva år vid makten i samband med hennes begravning. Veronica Palm som är ordförande i Stockholms arbetare kommun. Hon är starkt ifrågasatt efter Omar Mustafas nominering och inval till partiets styrelse. Och för att hon krävde att han skulle avgå när han inte svarade rätt på journalisternas och styrelsens frågor.

Annie Lööf förhördes av konstitutionsutskottet om hur Näringsdepartementet handlägger allmänna handlingar. Tjänstemännen på departementet har försenat en utlämning av handlingar och samtidigt gett dessa handlingar till andra. På fredagen visade det sig att Annie Lööf ljög när hon svarade på utskottets frågor. Nu skyller ministern på att hon fått fel uppgifter av tjänstemännen på departementet.

Norrbotten förändras. En av de arbetsplatser som växer mest är basen i Vidsel. De har numera 170 anställda som bland annat provar ut drönare. Dessutom utvecklas ett vapen, Neutron, som starkt kritiseras.

Grillen i Karesuando har fått ett statligt stöd på 170.000 kronor. De har byggt ut restaurangen och satsar på att anställa en thaikock. Inte på att utveckla den lokala maten.

Denna vecka bollade riksbankschefen med många procentsatser. Den högsta är 8,3 procent. Den är den förväntade arbetslösheten. Den lägsta är reporäntan som bankens styrelse lämnar kvar på 1 procent. vad dessa siffror ska leda till är en inflation på som mest 2 procent. Frågan är om det viktigaste är att hela tiden ligga under två procent när vi har massarbetslöshet.


Inga kommentarer: