söndag 21 april 2013

Svarta pengar-vita avdrag

Äntligen vill jag ropa! Äntligen tar riksmedia, Sveriges radio, upp risken med ROT och RUT när det gäller svarta löner. Jag har alltid hävdat att ingen kontrollerar de företag som använder svartalöner men som kräver skatteavdrag. Och idag ska radioprogrammet Kaliber berätta om att Skatteverket aldrig har kontrollerat om lönerna som betalas är vita.  Företagens bokföring har kontrollerats, men aldrig vilka anställningsförhållanden som de erbjuder sina anställda.

Kommer ni ihåg den viktigaste orsaken till att dessa två bidrag infördes? Kommer ni ihåg politikernas viktigaste argument?

Alla svarta löner skulle bli vita, om halva lönen skulle betalas av skattebetalarna. Men riktigt så enkelt fungerar inte en oreglerad marknad utan några kontroller. Hur tjänar ett företag mest på RUT och ROT? Jo, genom att fakturera höga timpenningar för arbetet och genom att betala svarta löner.

Dessutom har RUT och ROT underlättat allt fusk med löner och skatter genom att det inte är konstigt att massor med hantverkare och städare finns ute i våra bostadsområden. Man kan säga att RUT och ROT ger ett alibi för alla svarta pengar som strömmar genom bolagen.

I och med att marknaden överhuvudtaget inte kontrolleras så fungerar den naturligtvis som alla andra marknader. Billigast säljer mest. Just det. Ett företag tar hit "städföretag från Polen" med anställda från Vitryssland. Kunden betalar 90 -110 kronor per timme för ett arbete som det svenska företaget påstår kostar 375-400 kronor per timme när de ska ha sina bidrag från Skatteverket.

Vilket innebär att varje städtimme kostar knappt 200 kronor för skattebetalarna. Runt en hundralapp för beställarna av städningen. Det svenska företaget har 200 kronor i vinst utan att göra annat än att visa vilka kunder som vill ha städning. Det polska företaget tar runt 50 kronor av städarna och de som gör jobbet får 50 spänn i timmen. Men bara för den tid när städning pågår.

Det finns dessutom en annan effekt inom byggnadsbranchen. Timpriset för en arbetad timme har nästan fördubblats sedan ROT blev så generöst att det lönar sig för företagen. Ingen fakturerar under 530 kronor per timme för byggarbeten om det är vita pengar. En prishöjning som regeringspolitikerna har orsakat helt på egen hand.

Är det någon som kan förklara för mig varför vi ska använda skattepengar till att subventionera lönerna för byggnadsarbetare (utan studielån) så att de har löner på 30 000 kronor i månaden, men att vi inte kan betala 24 000 kronor per månad till sjuksköterskor?

Det är en fråga som jag gärna vill ha svar på!

1 kommentar:

Kristoffer nolgren sa...

Det här har jag faktiskt aldrig tänkt på!

Skulle vara extremt intressant med en granskning!