fredag 26 april 2013

Drop-in

Relativ fattigdom är kanske veckans torra sammanfattning.

Veckans högsta siffra är 41 000 utförsäkrade från sjukförsäkringen. Var tionde av dem lever idag på socialbidrag, dvs 3 880 kronor per månad. Vilket är en förhållandevis låg siffra.

Skolchefen i Luleå uppmanar alla familjer att lämna sina barn med matpaket i kylväskor på skolan och förskolorna. Hon poängterar att skolplikten gäller även om Kommunals strejk bryter ut på måndag. De som strider för att få högre löner hör till dem som inte tjänar mer än cirka 15 procent av en statsrådslön.
Åter till drop-in
Gunilla Carlsson heter vår biståndsminister som kritiseras hårt den senaste veckan. Enligt en utredning har hennes beslut utsatt fattiga i behov av bistånd för onödigt lång väntan på hjälp. I våra ögon är självklart dessa människor som lever i krigszoner i stort behov av stöd.

Men den fattigdom som finns i Sverige ifrågasätts hela tiden. Författaren Susanna Alakoski var i Luleå denna vecka. Hon berättade om den sociala forskning som visar att det finns fattiga barn i vårt land. Hon berättade också om hemlöshetsakademin vid Lunds universitet.
-De säger att om vi bara använder en promille- en tusendel, av vad vi sänker restaurangmomsen med så skulle vi kunna utrota hemlösheten berättar hon inför en fullsatt sal i Kulturens hus.

Fullsatt, skulle Lindeman fräst ifrån. Du tror att du sett en fullsatt sal. Kom inte och snacka om fullsatt om du in te var i Globen. Där hade kanadensaren Justin Bieber tre fulsatta konserter. Mer lokalt så drar Piteå IF en stor publik när de spelar i damallsvenskan. Det är länets bästa fotbollslag.

Kommer ni ihåg när allt skulle vara Drop-in? Nu har Kalix kyrka drop-in under kulturnatta för dem som vill gifta sig. Drop-in vigslar händer väl annars oftast i Las Vegas.

Inga kommentarer: