måndag 22 april 2013

Ljust klockan nio

Jag hör frågan från i går eka i huvudet. Ni vet den där som en reporter ställde när SOM-institutet i Göteborg visade att vi som bor i Sverige och betalar skatt inte vill att våra skattepengar går till vinst i skattedrivna företag.
"Men beror det inte på hur frågan ställdes? Även om vinst är förbjudet i Storbritannien och Danmark i företag som drivs med skattepengar är det väl inte möjligt att driva verksamheten så?"

"Tänk om de hade ställt frågan om de vill kunna välja mellan olika vårdcentraler och skolor istället hakade representanten för företagen på, då hade de svarat att de vill ha olika driftsformer."

Ursäkta men jag förstår inte motsatsen. Om företag i alla andra europeiska länder som drivs med skattepengar har vinstförbud, är det väl inte omöjligt att driva dem på samma sätt i Sverige? Men då skulle inte dessa subventionerade företag kunna ta ut värdeökningar på flera hundra procent. Då skulle inte vårdcentralen i Stockholm ha ökat i värde från 700 000 kronor till 20 miljoner kronor på bara något år.

Vill vi att alla ska känna att det är meningsfullt att betala skatt till det gemensamma kan vi inte låta vissa ta ut pengar ur samma kassa. Idag berättar P1 om Martin Lorentzon, en av grundarna av Spotify, som valdes in i Telia Soneras styrelse i år. Han har valt att flytta sina pengar till Cypern för att slippa betala 60 miljoner i skatt. Det kan han välja för att han har råd med bra skatterådgivare som kan placera hans aktier och pengar där han slipper betala vinstskatt. Men vilka signaler ger regeringen som genom sitt ägande av Telia Soneras aktier har makt att avgöra vem som sitter i styrelsen.

Jag gissar att Martin Lorentzon är med och använder allt det som våra skattepengar används till och har gjort det sen han föddes. Liksom vi alla som lever här.

Det konstiga är att både jag och alla som jag talar med undrar över att vissa personer typ Anja Persson fortsätter att vara populär trots att hon ägnat hela sin karriär åt att undvika att betala skatt till Tärnaby. Men andra som Martin Lorentzon inte har kvar sin gloria när hans skatteplanering upptäcks. Hur fungerar det?Inga kommentarer: