fredag 31 maj 2013

Jag avdunstar

Jag vet inte varför varenda meteorolog på radion och i teven måste lugna övriga Sverige med att snart försvinner värmeböljan i Norrbotten. Låt oss glädjas tillsammans. Hela landet har ju rekordvarmt denna majmånad. I Markusvinsa var det 29 grader, inte över trettio som vid det förra rekordet för två år sedan.. Jag kan bara minnas en enda sista vecka i maj när det har varit lika hett. När? Jo, 1992.( PS: Jag minns det för att vår S började med gå då och hamnade i plaskdammen.) Då var det t o m 20 grader på natten. Det SMHI kallar tropisk natt.

Man kan alltid lita på att det är sommar mellan "hägg och syren" säger många som levt länge. Förr när hantverkarna utbildades genom att vara gesäller hade de ledigt i början av sommaren. Det är därför en skomakare satte upp en skylt på sin dörr där det stod "Stängt mellan hägg och syren". Han passade på att vara ledig innan nästa gesäll kom för att arbeta.

Det börjar bli kaotiskt i skolvärlden. Det är inte elever, lärare eller politiker som står för oredan. det är de bolag som äger stora skolkoncerner. JB-koncernen, eller John Bauerskolorna har varit ägda av ett danskt rikskapitalbolag, men bolaget ser en risk nu när barnkullarna är mindre, så de lägger ner och säljer sina skolor. Nu är det skattebetalarna som ska ordna gymnasie- och grundskoleelevernas utbildning med en ny omgång skolpengar.

För att minska risken för att detta upprepas föreslår miljöpartiet och socialdemokraterna att ingen skola som drivs med skattepengar ska få ha vinst som syfte med företaget. Istället ska utbildning vara huvudsyftet för dem som får rätt att använda skolpengen.

Norrskenet, ett LKABbolag, Metso, Folksam  och Peab bildar ett bolag som ska satsa 663 miljoner kronor i Kaunisvaaragruvan om det finns tillräckligt med  investerare nästa vecka. Det behövs minst en miljard till. Inte en omöjlighet om vi får tro gruvans ledning.

Hur ska jag få ihop resten av veckans små och stora nyheter utan att jag tappar tråden?. Jag kanske ska börja med en granne till gruvan. Mikael Niemi, författare från Pajala, är en av årets sommarpratare. Det är den andra gången som han talar i detta program. Vad har hänt under de tolv år som förflutit sedan han vann ett Augustpris med sin "Populärmusik från Vittula"? Det vill jag gärna veta även om det blir i form av en härlig skröna.


En skröna trodde nog fler än jag när vi fick höra att polisen i Uppland har öppnat Hjulstabron över Mälaren flera gånger för att stoppa bilister. Det har framkommit i förhören av olika poliser efter den 11 mars. Då mötte polisen två personer i en bil som inte bländade av helljuset. Bilisten verkade köra för fort. Det började en jakt mot Mälaren. Bilisten körde rakt ut över den öppna bron, utan att stanna, utan att märka bommarna och både han och hans kamrat dog. Enligt försvarsadvokaten kan denna vana att använda broöppning som hjälp för att få stopp på fortkörare och andra misstänkta bilister frikänna dem som begärde en broöppning på kvällen den 11 mars.

Veckans minsta nyhet var nog att landshövdingen i Kalmar uppfyller våra fördomar om smålänningar. Ja, det är ju i Småland som de snålaste bor. Har man tur och snålar allra bäst kan man kanske bli lika rik som Ingvar Kamprad...Men Stefan Carlsson, som han heter, snålade lite grann. Han hade middag för Kungen och valde att servera ett billigt vardagsvin. Det diskuterades i många, långa minuter på TV4. Det kanske var en stor middag så att länsstyrelsen tvingades att spara för att hålla sin budget, eller var det så att budgeten behöver bli större för att Kalmar län ska klara av kungahusets besök?

(Glöm föralldel inte bort att det är familjen Bernadottes favoritlän, där de tillbringar varenda sommar.)Inga kommentarer: