tisdag 28 maj 2013

Om att dricka

"Det bor inte så många i Norrbotten och det finns inte så många ställen att gå ut på. Sedan är det kallt och jäkligt så stor del av året, men den största förändringen har nog skett här i Stockholm där man tror att man skaffat sig kontinentala vanor där man kan dricka varje dag..."

Vi dricker inte lika mycket vin per person som Stockholmarna. Skillnaden är enorm. En kvinna i Norrbotten dricker 14 liter vin per år och en man 36 liter. I Stockholm dricker kvinnorna 30 liter och männen 56 liter.

Förklaringen som de två damerna ger tror jag håller, ja, att alla tror att vi kan dricka varje dag utan att det ger skador, för så gör man vid Medelhavet.

Men förklaringen till varför Norrbottningar inte dricker lika mycket är dråplig.

Att det bor för få i norr. Ser ni hur vi är strösslade över hela länets yta, och då är vi färre än en person per kvadratkilometer. Ja, och då blir det långt till närmsta krog. Och kallt och ensamt och ja vad finns det mer för feluppfattningar som vi kan ta upp.

Piteå, Luleå, Boden och Kalixområdet är inte direkt glest befolkat, och krogarna är inte precis tomma. Och kallt är det väl aldrig inomhus? Utomhus har vi haft varmast i landet den senaste veckan. Solen har varit uppe till elva.

 Men en vanlig måndagskväll var det inte krogen som fylldes till brädden. Det var Kajsa Harnevik, en ung kvinna från Luleå, som samlade folk på Lillan. Där berättade hon om sin volontärresa till Sri Lanka. Hon visade bilder och det var auktion på gåvor från krogar, butiker och idrottsföreningar. Hon samlade ihop pengar till flickskolans tak. Vi drack inte annat än te från bergen på Sri Lanka. Ljuvligt gott.

Det är kanske det som fattas i storstäderna? Ja, den där känslan av att det spelar en roll om vi gör lite grann för att förändra.

2 kommentarer:

Eva Swedenmark sa...

Jag har funderat över slödrickandet av vin. Förr sa vi att vi skulle ta en fika, nu är det ofta: Ska vi ta ett glas vin? Alltför ofta blir det husets dåliga, billiga. Jag tänker att ska jag dricka vin ska det vara ett bra gott vin.

Granne med potatisodlaren sa...

Oj, vad jag skrev präktigt...men jag tycker som du. Ska jag dricka då får det vara ett vin som får mig att drömma. I vintras var det Chateauneuf-du-pape, (Det gamla lasarettet hette slottet). Nu blir det vin från Alsace.

Jag hör till de där som aldrig bär hem en box, vilket antagligen beror på att jag fraktar flaskorna med bil.

Skämt åsido, visst är det så att vi ses över ett glas vin, för nu har ju alla uteställen tillstånd att servera alkohol.

Hoppas att ni har det lika sommarljuvt som vi. Igår började tiden mellan hägg och syren.