tisdag 14 maj 2013

Urspårat

Hit men inte längre. Gränsen går i Umeå. Nu när ett tågsätt fyllt med koppar spårat ur på gränsen mellan Jörn och Älvsbyn kan inte SSAB i Borlänge tillverka plåt, patienterna som ska till onkologen i Umeå kan inte ta tåget och turisterna som ska fara till riksgränsen får hoppa av i Umeå för att ta bussen norrut.

Gränsen för dubbelspår går i Umeå. Trots att EU tycker att det viktigaste infrastrukturprojektet är att bygga ett spår mellan Umeå och den finska gränsen så händer ingenting. EU prioriterar detta så högt att de erbjuder 40 procent av kostnaden i stöd. Men vår regering tycker att det är helt okej att en tredjedel av landet är utan järnvägstrafik söderut om ett spår rivs upp. Ja, för inte kan det väl finnas några behov att fara norrut?

Nu har det det gått mer än 75 timmar sedan vagnarna rev upp rälsen och all trafik blev stoppad. Mer än tre dygn sedan tågen rullade. Då får vi veta att denna gång blev inte stoppet sju dygn utan fyra. En tredjedel av landet utan tågtrafik i fyra dygn. Urspårad.


Inga kommentarer: