onsdag 15 maj 2013

Hur blev det tvärtom?

Det tog nästan  två år innan Rapport sände den nyhet som Utredningen om skatteutjämning mellan kommunerna berättade om.

Det är Stockholms län som får mest skatteutjämning, därefter är det de två storstadsområdena som får bidrag.

Det är inte de 30 kommuner som förlorat mer än 40 procent av sin befolkning som får ta emot skatteutjämning så att de kan utföra de uppgifter som är nödvändiga. De är inte skoleleverna, de allra äldsta eller de sjuka som garanteras en lägsta nivå. Det är rika kommuner som Täby där invånarna får mest.

Varför? Jo, för att reglerna har ändrats sedan skatteuppgörelsen togs för 20 år sedan. En liten bit i taget har tyngdpunkten från utjämning till kostnadsstöd förflyttats.

Anders Borg, finansminister, som är ansvarig för skatter säger ingenting. Men Annie Lööf som är näringsminister debatterar och säger: Vi har höjt stödet till bensinstationer och matbutiker i glesbygd.


Det handlar inte om små bidrag, det handlar om hur mycket varje människa är värd. Är alla lika värda i vårt avlånga land? Se då till att utjämningen inte går till rika kommuners kostnader för att hyran och lönerna är höga, mycket högre än i övriga landet. Höga kostnader ger höga bidrag och då har ju inte lilla Åsele an chans.

En av de nyheter som kom fram är att staten har flyttat tusentals arbetsplatser och lagt ner tusentals utanför de tre storstäderna. Regeringen har skapat 1 700 nya jobb i Stockholm.

Samtidigt talar politikerna om de två myndigheter som flyttade till Visby. Det var så synd om de människor som tvingades välja att flytta med.

Tänk om vi såg människors lika värde som om att vi har en skyldighet att försöka hitta bättre lösningar på de problem som uppstår när arbetslivet förändras? Tänk om den bästa utjämningen skulle vara att unga nyutbildade fick en morot för att börja sitt arbetsliv där det finns brist på personal.

Så gör den norska staten för att alla ska få sjukvård och utbildning oberoende av var de bor. Som det är nu tror vi en sak och får veta att allt är tvärtom. Det är inte det bästa sättet.Inga kommentarer: