fredag 16 augusti 2013

Veckans värde

Nu har Martin Ljung fått en egen gata i Notviken där han växte upp. På teve hjular han på en hand och på min gamla ep-skiva ropar han efter "Ester" i sin mest kända monolog. Varje gång jag lyssnar får jag träningsvärk, i skrattmusklerna.

Musklerna använder våra friidrottare vid VM i Moskva, och hjärncellerna. På något sätt ville Emma  Green Tregaro och Moa Hjelmer protestera mot ryssarnas antigaylagar. Med hjälp av fem olika färger på nagellacket lyckades de nå ut. Nu vet hela världen att Putin och hans regering, och stavhopparen Jelena Isinbajeva inte står för allas lika värde.

Allas lika värde var nog det de flesta som deltog i den arabiska våren hoppades på. Men de sista dgarna denna vecka använde regimen till att döda, skada och stoppa alla protester mot att armén har tagit över makten i Egypten.

Makten över marken är inte ägarens. det vet alla som följer konflikten i Kallak. Här har aktivister byggt upp hinder för att inte Jokkmokk iron maning ska kunna provborra i renbetesmarkerna. Motståndarna mot gruvan upprör vd:n för gruvbolaget så mycket att han kallar dem "sjuka i huvudet".

På fredagen så kommer Kungen och Drottningen till Luleå för att möta medborgarna. Men först far de till Älvsbyn för ttt uppleva norra Europas största fors, Storforsen och för att äta lunch. Samtidigt invigs augustis musikfest i Luleå. En riktig krock.

Aldrig förr har en revisor fått ta ansvaret för vad hans revision av ett börsföretag har kostat ägarna, men på fredagen slog hovrätten fast att Öhrlings Pticewaterhouse Coopers ska betala sammanlagt 2 miljarder kronor inklusive räntor och juridiska omkostnader. Tingsrätten hade redan fastslagit att revisionen inte var gjord enligt god revisorssed, nu får bolaget betala skadestånd.

Ett bolag som Avanzas vd vill att en oberoende konsult ska undersöka är Northland. Han menar att aktieägarna inte har fått veta varför alla miljarder försvunnit och att bolaget var på obestånd. Ja, varför hade Northland hunnit få ett underskott på flera miljarder utan att ledningen slog larm i tid?

Hur ska unga människor som skickas till sina föräldrars hemländer för att inga tvångsäktenskap larma omgivningen? Det är en fråga som en av Storbritanniens frivilligorganisationer funderat på. Deras förslag är att de unga ska stoppa metall, en sked, i trosorna så att de får ett utslag på säkerhetskontrollen. Eftersom att metallan finns i trosorna förs den unga till ett rum där de utan föräldrarnas vetskap kan larma om att de inte vill fara iväg. Fiffigt?

Inga kommentarer: