torsdag 17 oktober 2013

Det doftar snö...

Kommer ni ihåg Jacques Bréls melodi ...det doftar öl från London till Paris... (Tommy Körberg sjunger den på svenska). Den nynnar jag med min hemsnickrade text om doften av snö längs med älvens strand. Det är ett lyft med ljuset från den vita snön nu när morgonen är rätt mörk och kall.

Det gäller att se och inte bara titta. Allt vackert som helt plötsligt dyker upp. De gamla vissna löven som glittrar. Den övertäckta traktorn som ser ut som en sovande vit björn. Då är det inte så tokigt att vintern kommit ren.

Kallt men bara några grader kallt är det här under en stjärnklar himmel, Isande är det det dock i Washington. Där spelar kongressmännen Monopol med världsekonomin. Har ultrakonservativa och ultraliberaler slutat leka nu? Eller kommer midvinterförhandlingarna sluta i en katastrof?

I en välgjord dokumentär från  Oregon så berättade några filmare om den fattigdom som drabbar helt vanliga människor när de inte kan ha en sjukförsäkring i och med att arbetsgivarna inte ansluter dem. Hur sjukvårdsräkningar slår sönder en fungerande vardag och hur de skattesänkningar som gjorts, inte har skapat ett enda jobb, en enda öppning, för dem som ska klara sig på 56 kronor per timme före skatt.

Den verkligheten ser vi sällan i de vanliga utrikesreportagen. Liksom den verklighet som finns utanför storstäderna. Både där och här.

Det ska Olof Carlsson fd Piteåtidningen förändra. Han har ett uppdrag att med samma budget  skapa redaktioner utanför de områden som bevakas idag. Och då kan Nordnytts sändningar hamna i Umeå.  Men inte som förr när Norrbotten och Västerbotten hade en gemensam nyhetsredaktion, utan som en förinspelad sändning. TV4 gör så idag.

Blir det bättre av att lägga nya delar av landet i medieskugga kan man fråga sig?

Inga kommentarer: