fredag 18 oktober 2013

Varför, varför, varför?

En dag fylld av sorg. Igår (torsdag) hände ännu en dödlig arbetsplatsolycka på SSAB. Två män drunknade i tjära.
En tremånaders baby och mamman blev påkörda på en grusväg utanför Bälinge och vårdas nu får svåra skador i Stockholm och på Sunderbyn.
Slutligen lade åklagarna i fram mordåtalet i Boden i fallet Vatchareeya.

Alla tre nyheter som ingen hade velat läsa om i de bästa av världar.

Samtidigt frustar vår statsminister och kämpar för att få vara kvar. Denna vecka inleddes med att han i en intervju hänvisade till att han är en stridshingst. Senare sa han att han var taggad inför valrörelsen och partiets stämma i Norrköping. Årets mediahändelse var det i alla fall. Jag har aldrig läst så många skämt om den vanligtvis ganska bleka Fredrik Reinfeldt.

Statsministern vill inte avgår efter nästa val, men det vill kommunalrådet Karl Petersen i Luleå. Han ska fira att han har varit kommunstyrelsens ordförande i nästan tolv år med två fester för 180 000 kronor om en månad.

Fira kan även Alice Munro göra. Hon är Kanadas första nobelpristagare i litteratur. Hon är den trettonde kvinnan som får ta emot detta pris. Den första kvinnan och den första pristagaren från Sverige var Selma Lagerlöf. I år är det 104 år sedan hon fick priset.

Två av Norrländskans tidigare medarbetare kommer till Luleå på lördag. De ska tala om sitt samarbete som författare. Liza Marklund och Tove Alsterdal skriver bägge två spänningsromaner, men så olika.

Tea partyfalangen av det republikanska partiet i USA:s kongress höll spänningen uppe in till den sista minuten. De krävde att alla de amerikaner som får chansen att ta en en sjukförsäkring enligt Obamacare skulle avstå detta. Annars skulle de inte skriva på årets budget och höja skuldtaket. Till slut delades partiet i två delar. Och nu ska demokrater och republikaner förhandla fram till februari. Hur det går då påverkar oss indirekt då Kina hör till de länder som har lånat ut mest till USA.

Oktober är inte bara en månad för jakt. Björnjakten är förresten över. Det är också tiden för siklöjfisket. I fem veckor är fiskarna ute. Löjrommen kostar 1500 kronor per kilo i år.

Olof Carlsson som kommer från Piteå och Piteåtidningen är idag en av de högsta cheferna på Sveriges television. Han ska se till att fler människor får lokala nyheter. Det innebär besparingar i Norrland. Ett förslag är att flytta Nordnyttssändningar till Umeå. Det skulle innebär att möjligheten att sända direkt försvinner från Norrbotten.

Då kan ingen rapportera direkt om snön och vintern. Det brukar ju vara en populär idé när vi har vinter och Skåne skördar äpplen och selleri. SMHI har gjort en karta över hur långt vintern hunnit. Den är två veckor tidig i år. I genomsnitt har hela länet vinter den 1 november på Allhelgonadagen.

Det finns inte tillräckligt bra ord för att förklara hur tungt veckans händelser påverkar oss. Det tycker jag skulle synas i alla nyhetsrapportering även i andra delar av landet.

Inga kommentarer: