tisdag 22 april 2014

Läs om Putins folk i Kalle Kniiviläs intressanta bok

Adieu, farväl låt detta vara den sista resten av vinteris i vår. Låt oss begrava minnet av denna slaskiga och halkiga årstid som vi har upplevt denna säsong. Aldrig har väl högarna med sand och grus varit högre. Aldrig har väl tjälen varit så ihärdig som efter denna nollgradiga, blöta slaskvinter. Frågan är väl bara hur?

Ja, varför är tjälen så djup när de kalla vinterdagarna var så få?

I påsk har jag läst om en annan tjäle, den som sprider sig i Putins Ryssland. Boken har Kalle Kniivilä skrivit efter en resa till de människor som fått det bättre under Putin. Han berättar om deras starka skäl för att rösta på  den förre KGB-officeraren. Ett av de skäl som är uppenbart är hur ekonomer från väst tilläts prova sina skrivbordsteorier på intet ont anande människor som först levat under tsarens, sen Stalins och till slut ekonomerna från Chikagos förtryck.

En av de ekonomer som kallades in är Anders Åslund. Han var rådgivare till Jeltsin i början av 1990-talet och till Ukrainas regering i slutet av 1990-talet. Kommer ni ihåg när han predikade att det var bättre om alla i de forna sovjetstaterna rev allt och byggde nytt? Det var ju ingen idé att ta tillvara det som var bra.

Resultatet blev att medellivslängden minskade för första gången i fredstid och att oligarkerna kunde roffa åt sig allt värdefullt i de bägge staterna. Korruptionen slog alla historiska rekord. Vilket naturligtvis skapar en Sovjetnostalgi.

Pengarna tappade allt värde för vanliga människor. Till slut levde de flesta i en bytesekonomi. Men de som lyckats roffa åt sig de stora råvarutillgångarna kunde skratta hela vägen till sina lyxfastigheter i London.

I detta kaos orsakat av Anders Åslund och de andra ekonomerna tog Putin över.

Han började med att jaga några av multimiljardärerna som inte stod på hans sida och vann därmed förtroende hos alla som sett sina besparingar försvinna under Jeltsinåren.

Sedan dess har har deras liv blivit allt tryggare ekonomiskt och de har fått pengar över som de kan använda till bilar, resor och bättre bostäder. De har fått ett generösare socialförsäkringssystem och kan på ett helt nytt sätt förutse framtiden.

Då är det inte konstigt att bristen på öppenhet, mångfald och mänskliga rättigheter inte är det viktigaste när de ska välja nästa president.

En av de gamla vänner, Michail, som Kalle Kniivilä möter, förklarar varför han tycker att det är helt naturligt med en statlig teve som endast rapporterar om hur bra det är att leva i Putins Ryssland:

- Det är väl självklart att om staten betalar som bestämmer regeringen om vad som ska sändas.

Då blir det helt självklart att de lögner som produceras av tevestationerna inte tas på allvar.

- Vi frågar oss alltid om det är någon som vinner på att vi ska tro på vad politikerna säger, både här i Ryssland och i USA och Europa.

Ja, Michail kan inte förstå skillnaden mellan de fångläger som finns i Putins Ryssland och USAs läger Guantanamo.

Han har upplevt de senaste 14 åren som mycket bättre än alla andra i sitt liv. Nu kör han en automatväxlad japansk bil och har pengar till en egen lägenhet för sin familj.

Han och den tysta majoriteten är "Putins folk" som denna mycket intressanta bok heter. Missa den inte om du vill veta mer om Ryssland av idag.


Inga kommentarer: