måndag 16 juni 2014

Mjäll färskpotatis och hårda fakta

Det är ju så här den första vardagen på sommarlovet ska vara. Men som vanligt har vinden från nordväst skapat mycket mer än sol och värme, vi kan verkligen tala om omväxling.

Runt om på sociala medier så uppmanar vi våra vänner att hitta tre positiva sidor  av varje ny dag. Och visst det kan ju underlätta dagen om vi börjar med det som glädjer oss.

Ja, som att hela trädgården är fylld av grönt.

Eller som att både färskpotatisen och jordgubbarna är både goda och billiga

och att jag har lyckats laga en tavla som for ner på golvet häromdan.

Men ibland får vi också klaga.

Vår landshövding i Norrbotten har hittat en sak som han inte tycker är ok. Av sommarens alla radiopratare i programmet Sommar, producent Bibbi Rödöö, är en sommarpratare bosatt norr om Dalälven.

Hur många som kommer från Stockholm? 37 personer av 58.

Det finns alltså 21 personer som bor utanför Stockholms län som är utvalda att tala i årets Sommar.

Man kan inte anklaga redaktionen för att söka efter annorlunda perspektiv.

En person som hela sitt liv såg på världen efter sitt alldeles egna perspektiv var Anna Johansson-Visborg. Hon kämpade för att alla kvinnor skulle räknas som människor. Vid sin död hade hon skapat två stiftelser för att lågavlönade kvinnor skulle ha råd att bo och att vara utanför staden på sommaren. Den ena stiftelsen äger ett hyreshus vid Lindhagensplan i Stockholm, den andra har till i mars drivit ett litet sommarstugeområde i Nacka. Men när de kvinnor som bor i stugorna ville sitta med i styrelsen för stiftelsen precis som Anna hade skrivit i statuterna då började det hända saker.

Nu påstår LO som tagit över stiftelsens ordförandeskap att för att räknas som lågavlönad så måste kvinnorna tjäna mindre än den lägsta lönen i de kollektivavtal som finns i Sverige.

Enligt LO är en kvinna som tjänar 21 000 kronor i månaden inte lågavlönad.

Det kan man kalla ett annorlunda perspektiv.

Missa inte Rapports inslag om vad som händer och sker med arvet efter Anna Johansson-Visborg.


2 kommentarer:

Cecilia N sa...

Då är det inte mer än rättvist att bara en kommer från Stockholm nästa år och 37 från Norrland.

En lista kanske kan presenteras för Bibi Rödöö?

Granne med potatisodlaren sa...

Ja kanske det. Eller som Kakan Hermansson sa: det finns mer och fler. Jag skulle vilja lyssna till Jon Henrik om hur han har det nu när hela Sverige har lyssnat till hans jojk, till Ricky Sandberg i Boden som lyckas med att skapa överraskande utställningar i Havremagasinet varje sommar. Ja, det finns många som kan berätta om det vi inte känner till.