torsdag 19 juni 2014

Nu eller för 70 år sedan?

Marita Isobel Solberg är en performanceartist och konstnär från Tromsö. Hon gestaltar sitt motstånd genom sin röst och sin kropp. Igår genomförde hon en explosion av ilska eller rädsla efter att ha försökt möta oss som fanns i rummet. Bilden visar slutet när den slagpåse som hon använt för att stilla sin oro sprack och golvet fylldes av vatten.

Vatten.

Det är älvarna som är centrum i livet. Det är utbyggnaden av älvarna och förgiftandet av vattnet runt gruvorna som ger upphov till många av de konstverk vi får se på muséet. En av Sveriges viktigaste skildrare av uppror är Britta Marakatt-Labba.
Hennes största och mest kända verk skildrar upproret i Alta. Denna enorma bild som hon har broderat finns just nu i USA. Annars är den en viktig del av universitetet i Tromsö. Hon lever i Övre Soppero och från sin utsiktspunkt ser hon det vi andra bara förnimmer. På muséet får vi se en port till Sapmi omgärdat av de tyska mjölsäckar från andra världskriget som Britta har hittat. De lappade grova säckarna med årtalet 1943, tyska och nazistiska tecken bryter av mot hennes finstämda broderier. Vad är det vi ser? Grova kängor som stampar och tar befäl över Sameland? Nu eller för 70 år sedan?

Inga kommentarer: