Vinden slog mot fönstret och det var verkligen mörkt tidigt i morse. Ungefär lika mörkt som på ekoredaktionen, kan man tro. Nu är det slut med ojämlikheten när det gäller läxläsning när skolorna tvingas att organisera läxhjälp till alla elever som vill ha stöd. Då gör denna nyhetsredaktion ett inslag om hur chockade läxhjälpsföretagarna är för att de inte blir subventionerade längre.
Dessa offer för regeringens förändringar av reglerna för RUT-avdrag framhåller hur synd det är om dem och att deras anställda kommer att förlora sina timanställningar.
Men inte alla är offer det finns en och annan som tänker fortsätta med att erbjuda läxhjälp till dem som har råd.
Jag undrar över denna medelklassångest över att ta hand om det där vanliga i livet. Varför är det omöjligt att läsa läxor, tvätta kläder, städa och vara med barnen? Varför finns det så många saker som är viktigare?
Ja, det är tight att hinna med hela livet för alla föräldrar. Ja, det är inte alltid kul att vara bunden av barnens tider. Vi har ett val när vi väljer att bli föräldrar inte senare.
Jag är i mormorsåldern. Många av mina vänner är en del av barnbarnens liv. En stor del är schemalagda varje vecka. De njuter av att ha en eftermiddag eller två per vecka när de är med sina barnbarn, men inte alla uppskattar att vara bundna varje gång ett möte, en afterwork, en resa, en träning dyker upp. De ställer upp i alla väder, för när de hade barn så fanns det ingen som hjälpte dem.
Det är fantastiskt kul med barn när man är extra förälder och väldigt bra för själen. Vad tycker ni, är det svårare nu, att ta hand om sina barn?
Vissa ord var mer ovanliga när mina barn var små i krisens 90-tal. Ett är egentid, ett annat livspussel. Dessa två ord tror jag är helt obsoleta, utan innehåll, om verkligheten får bestämma över språket.
Inte ville jag missa att upptäcka saker tillsammans med barnen. De fick följa med. De har varit med och hjälpt till med att stoppa brev i kuvert inför olika fester och möten, de har sett konst, lyssnat till olika konserter och lagat mat till olika middagar. Vi tänkte inte på, att det fanns någon annan möjlighet än, att vara tillsammans.
4 kommentarer:
Din blogg ger mig viktig information, är intressant och förstärker mina egna uppfattningar.Jag tycker tycker att hemarbete och läxläsning skapar en mycket meningsfull gemensam tid för föräldrar och barn. Tillfällen där barn och vuxna tränar praktiska färdigheter och samtalar om det de gör tillsammans. Hur och varför. Läxläsning ger oss en chans att tillsammans upptäcka omvärlden hur den förändras och samtala om hur den berör oss och vilket ansvar vi har i vår vardag. Det här kan vara ett lustfylld rekreation i vår fritid. Ansvaret för läxhjälp bör ligga på skolan för att tillgodose allas rätt till undervisning.
Gunilla
Tack Gunilla1 Välkommen till Grannen. Jag skriver om smått och stort utifrån mina egna erfarenheter. Och reagerar på konstigheter som jag hör på radions P1 och läser, främst i DN och SvD. I dessa stora redaktioner finns det ofta en otänkt vinkling av vad som sker när vi som skattebetalare subventionerar höginkomsttagare. Dessutom verkar det vara fint att leva som överklassen gjorde förr. Ja, att bara träffa sina barn någon kvart per dag.
Jag reagerade också på att de "tog parti" för läxföretagen.
Sen funderar jag: vilka jobbar på dem? Vad har de för kvalifikationer?
Cecilia, Jag har läst en artikel om att det är gymnasieelever och studenter som har läxläsning som extra jobb vid sidan om studierna.
I reglerna för avdrag fanns det en spärr mot att färdiga lärare skulle få RUT-avdrag, den kan ju de ha tagit bort under de senaste åren.
Skicka en kommentar