torsdag 28 maj 2015

Orden tappar innehåll

Vi har inte chans att komma undan. Nu är det hon som är boss. Sitter högst upp på skåpet och säger till på allvar när hon tycker att vi är trista. Så kan det gå när Stella hoppar så högt hon kan.

Jag tänker på att orden inget innehåll har.kvar när styrelseordföranden Sten Jakobsson, LKAB, påstår att den vd som han sparkade i går inte har djup gruvkunskap. Mannen som han talar om har arbetat som gruvchef sedan 1984. Han är invald i ingengörsvetenskapsakademin sedan elva år och har tillbringat hela sitt liv i Norrbotten. Lars-Erik Aaaro har inte gjort annat än att arbeta för LKABs gruvor sedan han tog sin examen som civilingengör vid Luleå tekniska universitet.

Vem Sten Jakobsson är? Han har varit koncernchef för ABB. Vilket inte är ett gruvbolag.

Vem som blir boss för våra gemensamma tillgångar spelar en stor roll, speciellt vem som styr över LKAB, nu när både Malmberget och Kiruna ska förvandlas till något annat. Jag gissar att orsaken till att Sten Jakobsson byter ut ledningen för LKAB är att bolaget kommer att pruta. Ja, inte vilja vara med och  betala för att bygga upp det nya i Gällivare och Kiruna. Då är det inte så bra att det är en bygdens son som är chef.

Den nya chefen heter Jan Moström och han har arbetat i 34 år inom Boliden. Han är från Skellefteå. Kan det hjälpa när neddragningar och uppsägningar ska ske? Kanske. Järnmalmspriserna sjunker från rekordnivåerna till mer normala priser och lite mindre. Det är kanske så att den som ska spara och dra ner måste vara en person som inte har varit med om att bygga ut verksamheterna?
Inga kommentarer: