lördag 26 mars 2016

Det här vill jag lämna till återvinningen

Det här vill jag stoppa i soporna och lämna in på återvinningen:

Staffan Eklund, fd skidskytteledare, numera chef för fritids-, ungdoms- och kulturförvaltningen i Boden. Hans senaste förslag är att ersätta kulturarbetarna med en administratör. Kommunen ska satsa på en litteraturmässa för att rädda Boden arena, utan medverkande av bibliotekets personal. (Arenan byggdes av alliansen när de hade makten och den har kostat miljoner sen dess. Tom står den som ett monument över hoppet att något lag skulle dra stor publik.) Nu hoppas den före detta skidskytteledaren att Martina Haag och den 50 år gamla filmen "Här har du ditt liv" ska fylla litteraturfesten. För inget annat har de bokat än.

Samtidigt har kulturförvaltningen haft ett uppdrag att skapa en strategi inför framtiden. Den fick inte bli klar innan personalen sas upp. Strategin går ut på att samla kulturen i Folkets hus. Att skapa ett centrum för konst, litteratur, film, musik och teater.

Ta vara på personalen inom kulturförvaltningen och skicka den före detta skidledaren på återvinningen. Då kanske bodensarna har en chans att få uppleva kultur i vardagen och en litteraturfest som drar publik.

Bevara muséet som tronar längst ner i stan. Nu har landstinget sagt upp museechefen och reviderat anslagen. En orsak är att pengarna tar slut för fort. Samlingarna i Norrbottens minne finns i lokaler där hyran höjs till oöverkommliga höjder. Förlåt, men lokalerna ägs av landstinget, liksom muséet, så varför utarmas verksamheten av hyreshöjningar? Då blir det lättare att lägga ner allt på en gång, eller?

Nej, låt kulturen blomma, låt alla sorter få en chans. Lyssna till Sofia Jannok!

Inga kommentarer: