fredag 18 mars 2016

Hallå, var det detta vi önskade oss?


Tillit är utan värde, helt värdelöst, om man får tro dem som har pengar på banken.

 De kan utarma vårt samhälle på tron att vi bygger det tillsammans. Istället är det alla dom andra som ska betala för vägar, som håller för deras tunga stadsjeepar tillverkade av Hummer, Range Rover och Bentley. Det är vi som ska hålla dem med flygplatser så att de kan dra iväg till sina obeskattade förmögenheter. Sen när de riskerar att Skatteverket får veta var de har gömt sina miljoner så får de en helt egen gräddfil där de straffritt kan plocka hem dem.

Tillit är ett ord som Göran Hägglund gärna använder, men när han i praktiken ska visa att han begriper vad det betyder har han ingen aning. Efter att ha suttit i regeringen som socialminister i åtta år anser han att han har rätt att plocka ut full ersättning från staten samtidigt som han arbetar i sitt eget bolag.

Tillit borde finnas mellan arbetsgivare och anställda. Men i LKAB:s gruvor har de anställda hittat ett sätt att ta det lugnt utan att få avdrag på lönen. Där nere i gruvan hittade chefen en plats md sängar och möjlighet att sova en stund. Arbetsgivaren utgick från att något var fel. Men var det så att de som vilade gjorde det på sina raster?Tillit borde finnas mellan tidningsledning och läsare. hur ska annars läsarna kunna tro på vad som står i tidningen oavsett om artikeln publiceras på papper eller digitalt?
Då är det helt kontraproduktivt att söka efter reportrar som ska skriva 20 artiklar per dag. Hur ska någon kunna kontrollera om innehållet i texten är sant? Det tycker redaktionsledningen på Göteborgsposten är ointressant. Ja, hur ska redaktionerna kunna arbeta med källkritik när antalet anställda minskar och ägarna plockar ut tiotals miljoner i vinst.

Tillit borde råda mellan oss och vår regering nu när så svåra avvägande ska göras varje dag. Nu när så många människor flyr för sitt liv från krig och förföljelse. Vad ägnar sig Europas ledare åt då? Jo, att köpslå om dessa människors liv med Turkiets president Erdogan.

Vill ni får en chans att förstå  hur utlämnade dessa människor är så kan ni fara till Havremagasinet i Boden. Där ställer Knutte Wester ut fram till den 10 april. Hans videoinstallationer och bräckliga statyer i brons får mig att fatta lite grand. Missa inte när en pojke berättar om var gränsen går här i Sverige för hur långt han kan röra sig som gömd.

Tillväxten i reda pengar har aldrig varit så stor sen oljekrisen på 1970-talet men vi invaggas i att vårt land är fattigt, utsatt för hot och mitt i årtusendets kris. Vår kris är inte den som syns i rubrikerna och i politiska debatter.

Vår kris är att så många förskingrar vår tillit.

Inga kommentarer: