fredag 25 september 2009

Simone i mina drömmar


Där på väggen hänger mina tre emaljbilder som handlar om Simone de Beauvoir. Jag gjorde dem i januari 2008 när vi firade 100-årsminnet av hennes födelse.
Inspirationen kom i sömnen. När jag vaknade var det som om allt var klart. Jag åkte till emaljverkstaden och gjorde alla tre på en gång.
Idag hänger de på Galleri Skåda i Luleå mitt emot domkyrkan.
Imorgon ligger de nedpackade igen efter, tre veckor tillsammans med konstverk från alla mina ateljévänner. Då är det slut. Vår informella grupp Fritzateljén har inget mer planerat.
Men Simone kommer igen. Om två veckor finns hon på Bok och bild till allmän beskådan.

2 kommentarer:

Maria Moln sa...

Å,vad det verkar trevligt att ha en blog och skriva så här..Ska nog ta mig en rejäl funderare och överväga om det inte kunde passa mig. Det intressanta blir ju tankarna om det som kanske finns där i minnet, som kanske kan varaom saker man har varit med om, eller bara en lite tanke om något vardagligt. När duskriver om Simone de Beauvoir tänker jag direkt på Deux Magots. På hur högtidligt det var att kliva in där och beställa en kopp te första gången och hur överraskad jag blev när vår Sophie ringer hemfrån Paris och talar om att hon hittat en bostad. "Var ligger den", undrar jag. "På Place Saint Germain"svarar hon! Helt ovetandes om att vad det är och hur det låter i mina öron.

Eva sa...

Ja! Det var knappt jag vågade dricka "un creme" på Deux Magots eller Café Flore. Snubblade upp på redaktionen till Les temps modernes - tidskriften som hon och Sartre gav ut- 1985 när jag skrev reportage åt utrikespolitiska institutet. De var inte trevliga när jag bad att få intervjua dem. Har ett svagt minne att redaktionen fanns på gatan som går nedenför place St Germain.