söndag 13 december 2009

LuciaevangeliumKlockan ät snart nio och en enda ljusstrimma väcker mig. Idag är det Lucia och det har jag glömt. Det är tre år sedan vårt yngsta barn sjöng Luciasånger i skolan och sex år sedan hon sjöng i alla Luciatåg i byn. Strålande får istället Luciasolen vara.
(Bilderna visar hur ljuset har tilltagit under morgonens tidningsläsning.)
Jag borde avstått från tidningar och nyheter på radion. Jag har svårt att stå ut när vuxna journalister talar om hur olika politiker förväntas göra med utgångspunkt från teoretiska frågeställningar. Sjukförsäkringen som något abstrakt. Istället för att ställa politikerna till svars för att de inte rehabiliterar sjuka och låter folk få stöd och hjälp att bli friskare, under värdiga ekonomiska förhållanden, frågar de hur detta kommer att påverka makten inom regeringen!!!
Det är som om eliten på våra nyhetsredaktioner aldrig har mött en människa med behov av en sjukförsäkring, riksdagsledamöterna har ju slutat sjukskriva sig, höginkomsttagare "arbetar hemma", och de andra får väl skylla sig själva.
Nu har vi fått en försäkring som ger människor med enkla besvär skydd, men de med svåra kroniska sjukdomar kommer att bli samhällets nya ekonomiska underklass. De har betalat skatt och sjukförsäkringsavgifter, men regeringen anser att de är sjuka på fel sätt. Ni vet så där som Livets ord predikar. "Alla som Gud älskar blir friska och håller sig friska, sjukdom är ett tecken på synd." De som har obotliga sjukdomar med svåra besvär får skylla sig själva på något konstigt sätt. Fru Husmark Persson kan inte förstå att det finns sjukdomar som inte kan botas inom 180 dagar. Hon tycker att det är generöst att de sjuka får "bidrag" så länge.
Vi som bor här ute vid älvens strand granne med länets största sjukhus vet att sjukvården inte är jämlik.
Förutom att kön, utbildningsnivå, ålder, diagnos och social förmåga påverkar vad vi får för vård, vet vi att avstånd har stor betydelse.

Vi vet att antalet läkare är lägst per invånare i vårt län. Vi vet att antalet läkare är högst där regeringen lever, där riksdagen arbetar, där de stora nyhetsredaktionerna verkar. Vi undrar hur vi som bor i älvens län ska få möjlighet att träffa en läkare med rätt kompetens? Ja, hur ska vi få den vård som vi behöver? Det är dagens frågor enligt Evas evangelium.

4 kommentarer:

Jenny sa...

Så tydligt det blir när du jämför Livets ords predikan med regeringens syn på de som i dag är sjuka på "fel" sätt. Du beskriver situationen så väl. Tack för ditt kloka EVAngelium!

Granne med potatisodlaren sa...

Tack. Jag kan inte begripa hur livet ska lösa sig för de som behöver en riktig sjukförsäkring.

Evas värld sa...

Kloka ord med en stor rättmätig ilska som jag helt delar med dig. Det är fruktansvärt att se regeringen öka klassklyftorna och ge sig på de svaga i samhället. Visserligen var det inte oväntat, ändå blir jag chockad över iskylan i deras cyniska politik.

Granne med potatisodlaren sa...

Varför är det ingen som står upp på allvar? Är det farligt att förknippas med "de svaga"? Vad bra att ni känner igen er.