måndag 1 mars 2010

Behöver män städhjälp?

Lotta Gröning skriver att Mona Sahlin förstår att kvinnor behöver städhjälp, från sin stora gård i Norberg.
Jag undrar vem som ska betala. Jag med mina inkomster har inte lust att subventionera städbehovet hos dem som har mer än 375.000 kr/år i lön.
Jag undrar vad männen behöver?
Inte rent i alla fall. Eller?
Följer man dagens pigavdrag ser vi att de som får avdrag för städning och tjänster i hemmet tjänar mer än 30.000 kronor per månad. Har de inte råd att betala för städningen?
Avdragen görs inte i Trollhättan men i de förorter som i och med den nya fastighetsavgiften redan fått de största skattesänkningarna i historien. Räcker inte den minskade fastighetsskatten på 40-50 000 kronor till städning och snöskottning i Täby, Nacka, Lidingö och Danderyd?
Det frågar jag mig idag enligt mitt evangelium.

9 kommentarer:

Victor Estby sa...

Bra frågor. Dumheter med pigavdrag. Vem städar hos städhälpen?

Evas värld sa...

Visst blir man arg!

Granne med potatisodlaren sa...

Victor, du måste väl förstå att städhjälpen inte behöver hjälp, eller?
Eva, alldeles för arg.

Ulrilka sa...

Avveckla!!!

Annika sa...

Svårt detta. Nog finns det många som behöver städhjälp, uttröttade småbarnsföräldrar, äldre med trötta kroppar osv. Men tyvärr hjälps de inte av subventioner, de har ändå inte råd. Samtidigt hörde jag precis idag talas om några förr svarta städerskor som nu startat eget och driver sin egen lilla rörelse. Det går tydligen bra och de ska nyanställa. Det är ju positivt. Vilka deras kunder är? Ja, inte uttröttade småbarnsföräldrar eller äldre med trötta kroppar...

Granne med potatisodlaren sa...

Vem vill städa hos andra om värdet på jobbet är så lågt att ingen vill betala vad det kostar?

Granne med potatisodlaren sa...

Som sagt de som har subventionerad städerska har råd att betala vad det kostar. Det som har behov av städerska har inte råd. Subventionerna kostar jobb inom vård, skola och omsorg.
Och när regeringen talar om hur många vita jobb som blivit till har de ingen aning. Det finns 11 000 jobb inom städbranchen. De har inte kommit fram i och med pigavdraget. Hur många som fanns 2007 innan avdraget tvistar nu alla om. Men det troliga är att 4 000 städjobb kostat miljarder.

Jane Morén sa...

Eva, läs Hanne Kjöller DN idag (3/3), hennes resonemang om att RUT kommit för att stanna.

Granne med potatisodlaren sa...

Hon problimatiserar i alla fall frågan om avdraget. Jag håller med henne om att vi inte kan ha rot-avdrag annat än när det är massarbetslöshet. Jag tycker att frågan är om värdet av det arbete som utförs är lika med var priset på arbetet är.
Jag har tänkt mycket på sömmerskorna i textilindustrin. När värdet på deras arbete minskade fanns det ingen som gick in med subventioner. Istället fock de gå arbetslösa till de hade hittat ett annat jobb.
Om man vill ta reda på vem som har haft råd med subventionerad städerska är det bara att se var avdragen är gjorda. Vilket Hanne Kjöller undviker.