fredag 28 maj 2010

Glad nyhet i byn

Det blir ingen genmodifierad potatis med antibiotikaresistenta gener  i Norra Sunderbyn! Hushållningssällskapets odlingar kommer inte att fyllas med potatisar som ska bli stärkelse till pappersindustrin.
Vår by är lite speciell. Den är nästan två mil lång och finns mellan älven och järnvägen. Det var det som avgjorde att den delades. Statens järnvägar öppnade en station i norr och en i söder och byn fick två namn.

I Norr har det alltid, i alla fall väldigt länge, funnits en försöksodling där man har tagit fram ny sättpotatis. Byborna i norr har inte fått ha häggar eller egna potatisodlingar.

Häggförbudet finns för att ungefär var 20:e år invaderas de av en insekt som ger sig på potatisarna. Nu senast har vi haft detta flygfä i våra doftande träd i tre år. De äter upp allt. De spinner ett nät i träden och tillslut ser det ut som om hela omgivningen är full med spökträd.

Potatisförbudet är för att inte sprida vanliga potatisgener till provodlingen!!!

Nu har odlarna på försöksgården förstått att om vanliga potatisodlare kan sprida gener till dem så kan generna spridas från deras genmanipulerade potatis.

Här i Söder, granne med mig, lever och frodas en av Sveriges största potatisodllingar.

På fälten växer mandel, rundpotatis, röd Asterix och mjölig King Edward. Och häggarna står tätt.

(Den sibiriska klematisen, på bilden, är snövit.)

2 kommentarer:

Jenny sa...

Underbar bild Eva!

Granne med potatisodlaren sa...

Tack vad kul att du ser bilden. Jag var så glad för att vi inte behöver bo granne med genmodifierade potatisar.