onsdag 30 juni 2010

I Finland lever han året runt

Vi rullade österut i mlle Renault . När vi korsat gränsen som inte längre finns möttes vi av denna skylt. Det var fortfarande juni. Temperaturen var fortfarande plus 18 och solen sken.

Jag kan helt ärligt berätta att jag inte längtar dit. Till jultomtens land bland myggen i Rovaniemi.

Nej, jag längtar till havet. Vi satt och tittade söderut vid Bottenvikens strand. Vi längtade efter kaffe och tog en sväng till Kängsö hamn.
Här är det lika mycket fejk som i i tomteland. Alla husen på bryggan är uppförda på 1990-talet. Men det ser genuint ut. I sommar ska kaffet serveras ända till åtta på kvällen, men när vi kom fram hade personalen rymt och låst. Det gjorde inte så mycket. För det är en idyll att njuta av även utan kaffe.

4 kommentarer:

Victor Estby sa...

Roligt med den här vardagsbetraktelsen av den galna turistindustrin, där alla vill ha det som hemma när de reser bort och uppleva precis det de förväntat sig att få uppleva. Urk.

Granne med potatisodlaren sa...

Det är egentligen därför jag gillar att rulla till Finland. Där är det inte som hemma. Och så får man för det mesta gissa sig till vad man ska beställa om man blir hungrig.

Jenny sa...

Menar du att de har öppet i "Santa Park" året runt? Vem vill träffa jultomten i juli? Fast lite nyfiken är man på hans sommarskrud ändå. Kanske går han omkring i bar överkropp med magen i vädret, iklädd röda badshorts med vitt ludd nertill. ;)

Granne med potatisodlaren sa...

Jag vet inte men jag påminner mig en historia som jag läste i the Guardian om att åka till Jultomten i finska Lappland. Och då stod det att alla snö, som de plogar bort i december för att charterplanen ska kunna landa och stå kvar över dagen, lägger de i en enorm hög som de täcker och sparar till sommaren. Som en snökällare som bevarar vintern.
Jag hoppas att det är så för att barnen som rullat genom hela Europa i bilar upp till tomten ska få en tomte med snö. Nu när turismen är den stora framtidsnäringen har de flesta bara stängt i oktober.
Och i norra Finland är de proffs på att söka EU-bidrag och bygga enorma anläggningar dit det går direktflyg från hela Europa. De tänkte inte som den svenska regeringen, vad kan vi svenskar ge EU, utan vad kan EU ge oss finländare.