måndag 28 juni 2010

Det första jobbet

Mitt första jobb var som jordgubbsplockare. Vi gick upp klockan fem varje morgon för att cykla till odlaren. Han fanns fem kilometer söder om oss. På morgonen var det dagg och lite kallt att cykla så vi hade vantar på händerna. Det var för att inte få ont.
Landen var oändliga. Vi hade metallställningar med lådor i. Det rymdes tolv kartonger i varje låda. Första året var vi tio år. Vi lyckades få plocka i en vecka. Men sen fick vi inte fortsätta. Odlaren tyckte att vi var för små. När vi for hem med vår första lön var vi överlyckliga. Det året kunde vi köpa vad vi ville på Algutsrums marknad.
Ja, så kändes det. Och den känslan gjorde att vi plockade varje sommar. Helst före midsommar. Då fick vi bättre betalt. Midsommargubbarna var värda sin vikt i guld sa odlaren när han delade ut 25 öre per plockad liter.
De mogna gubbarna skulle vara plockade till klockan nio. Då kom långtradaren som tog gubbarna till Stockholm.

De första åren tog det lång tid att plocka i hop de första tolv literna, men sen gick det som en dans. Vi lärde känna nya kompisar som tältade vid jordgubbsodlingen för att få vara med och plocka. Och på Algutsrums marknad hade vi pengar till det vi ville köpa.Friheten att bestämma själv över pengar. Det var nog den som fick oss att kliva upp klockan fem varje morgon under säsongen.

4 kommentarer:

Evas värld sa...

Vilken känsla det var att ha alldeles egna pengar.. Undra på att man testade så många olika jobb! Mitt favoritsommarjob var trädgårdsarbetare i Sundsvalls parker.

Granne med potatisodlaren sa...

Drivkraften att tjäna sina egna pengar betyder mycket när man ska skapa sitt egna liv. Jag hoppas att många ungdomar får jobb i sommar. Här uppe är det så svårt att få jobb utan kontakter att det är kö på arbetsförmedlingen varje dag. Förra året fanns det jobb överallt, i år finns det ingenting.

Annika sa...

Och mitt första sommarjobb var att sätta plant, tallplantor! Det var ett fruktansvärt tråkigt jobb kan jag meddela!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja det är ett jobb som är slitigt. Min barns kusiner brukade sätta tallplantor minst två veckor per sommar. De sa att det var det bästa och snabbaste sättet att få ihop pengar.