tisdag 3 augusti 2010

Om vad man kan använda antiterroristlagar till

Familjen Paton som har tre döttrar skrev in sina barn i den närmaste skolan. Skolan är rankad som en av de absolut bästa i Storbritannien. Två grannar ringde till kommunen och påstod att familjen Paton inte alls bodde i sitt hus. De hade bara den adressen för att få platser i den goda skolan.

Då  började kommunstyrelsen övervaka familjen Paton. Under tre veckor förföljdes familjen av en antiterroriststyrka. Familjen Paton hade ingen aning om att de var övervakade.

Nu har en domstol avgjort att kommunen gjorde fel. Ingen har rätt att övervaka en familj för att någon anonymt påstår att de inte bor där de är skrivna. Och antiterroristlagarna får inte användas i andra syften än att övervaka grovt kriminella personer.

De tre döttrarna fick börja i sin skola och då fick familjen veta att de hade varit övervakade. De gick till domstol för att alla skulle få veta vad kommunen hade gjort.

De avgrundsstora skillnaderna mellan olika skolor i Storbritannien gör att fler kommuner kontrollerar var eleverna bor. Just nu pågår en tvist mellan London och en familj där ett av barnen bor hos sin mormor. Skolledningen anser att barnet bor hos sin mormor för att få gå i en bättre skola än den som finns där föräldrarna bor. De tvisten är inte avgjord.

5 kommentarer:

Annika sa...

Helt sjukt! Men det sjukaste ändå är att det är en sådan kvalitetsskillnad mellan de olika grundskolorna, såväl här i Sverige som utomlands.

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, det är inte klokt. Det är nästan omöjligt för eleverna att klara av att byta skola när de flyttar. Skillnaderna är enorma även inom kommunerna.
Det är Göran Perssons arv till oss svenskar. Kommunaliseringen av skolan.Och skolpengen som den fungerar idag, en annan idé som har gjort skillnaderna mellan skolorna allt större.

Anonym sa...

Om det inte var någon skillnad var ska då överklassbarnen gå, de stackarna? Kanske de måste möta städerskans barn i samma skola, och vad skulle hända då? Hemska tanke! Det skulle kunna få förfärliga följder för demokratins själva grundidé... Och tänk på språkförbistringen; skulle de överhuvudtaget kunna kommunicera med varandra? Helt sjukt resonemang.

Maria Moln sa...

Så galet!! Tack Göran Persson säger jag bara. Han påbörjade försämringarna i svenska skolor. Men vart är nutidens Björklund på väg. Senast sa han att om skolk skrivs in i betygen så försvinner den - vips är den borta! Han är en tydlig illustration av uttrycket att inte tänka längre än näsan räcker.

Granne med potatisodlaren sa...

Skolpolitiker ska det vara ett skällsord- Det ska ju vara den viktigaste politiken. Vilka drömmar han har Jan Björklund. Det verkar som hans tid i försvaret gett honom en erfarenhet. Om Kartan inte stämmer med verkligheten; Följ Kartan...