tisdag 14 september 2010

Det blev inte bättre framåt natten...

Det blir inte bättre här uppe trots att konjunkturen har vänt. Arbetslösheten ökar och allt fler flyttar. För tolv år sedan gjorde jag reportage i Överkalix. Jag träffade två unga kvinnor som inte ville annat än att stanna och jobba. Men det var omöjligt. De fick ta sina utbildningar och flytta.
Sedan dess har kommunen tappat en femtedel av sin befolkning. Unga par flyttar till Storstockholm för att få jobb. De som blir kvar får hanka sig fram med timanställningar.

Men det är inte bara i små kommuner arbetsmarknaden har förtvinat. Här i Luleå finns Sveriges äldsta galleria, Shopping, ritad av Ralph Erskine. Toppenläge för alla butiker för två år sen. Nu står hela eoner av affärsytor tomma och i en del så har Design Labland en utställning. Det är den som jag har fotat i en speglande yta. Winterland tror jag att utställningen heter.

Det vore som om NK hade fyllt tomma ytor med elevutställningar från Berghs, istället för med butiker. Kul och spännande. Men ett tecken på  att butiksytan tappat sitt värde.

Inga kommentarer: