lördag 23 oktober 2010

Blå tankar

I morse läste jag om hur europeiska kvinnors rätt till abort försvåras på Brännpunkt i Svd. Sjukvårdspersonalens rätt att vägra väger tyngre än kvinnors rätt till självbestämmande. 

Det är Europarådets parlamentariska församling som är inne och klampar på ett område som de inte borde. Istället för att skydda kvinnor och barn skyddar deras beslut sjukvårdspersonalen.

ANNA-KARIN EKLUND
förbundsordförande Vårdförbundet
KRISTINA GEMZELL DANIELSSON
professor och överläkare i obstetrik och gynekologi, Kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet samt chef för WHO:s centrum vid Karolinska Universitetssjukhuset.
ÅSA REGNÉR
generalsekreterare RFSU 

som skriver artikeln uppmanar människor som av religiösa eller andra skäl inte kan utföra sina arbetsuppgifter inom vården att skaffa sig ett annat yrke. 

Gör det! Ni som inte vill och kan skydda kvinnor och flickor från oönskade graviditeter arbeta någon annanstans.

Barnen har rätt till friska mödrar.
Barnen har rätt till att vara önskade. 
Barnen har rätt till att deras mödrar får den bästa gynekologiska och mödravården.


Då får vi den lägsta barnadödligheten.
Då får vi leva i det mänskligaste av samhällen.


4 kommentarer:

Eff sa...

"Då får vi leva i det mänskligaste av samhällen."

...där vi struntar i folks rätt att följa sina moraliska föreställningar. Där alla har inpräntats samma syn på vad som är rätt eller fel oavsett om det gäller abort eller eutanasi. De som inte passar in ska bort, vart de tar vägen är ointressant. Bara de inte är här.

Jag är ledsen, men ditt mänskligaste av samhällen verkar sakna en väldigt viktigt detalj. Människor.

Granne med potatisodlaren sa...

Vad jag har vet har jag inte skrivit ett ord om dödshjälp. Jag har bara uppmanat till att följa de regler och lagar som finns i vårt land. Det vill säga att det är kvinnan och ingen annan som bestämmer.

Jag vet inte var du hittar det du kommenterar i min text. Det verkar som om det finns en annan text i ditt huvud som du läst någon annanstans.

Mitt mänskliga samhälle befolkas av människor som bestämmer över sina egna liv, inte tvingas leva efter religiösa föreställningar. Och det är ett samhälle som förhindrar att hundratusentals mödrar dör i onödan.

Cecilia N sa...

Men om man bestämmer sig för att leva enligt en religion då?

Jag är för fri abort. Och kristen. Svensk abortlagstiftning använder sig av ett judiskt resonemang kring när man blir människa. Det är helt okej för mig.

Granne med potatisodlaren sa...

Du får gärna välja din religion men aldrig tvinga den på andra. Det innebär som de vårdanställdas företrädare framhåller att en person son väljer att leva efter sin tro inte kan arbeta på mödravården/kvinnokliniken om tron innebär att man inte kan utföra alla arbetsuppgifter.