tisdag 26 oktober 2010

Ljusjakt

Pressar fram ljuset ur det tunna snötäcket ner mot älven. Bilden ser ut som en lek i akvarell. På andra sidan mot vägen står J och väntar. Taxin är sen. Där är det granarna som som lyckas dra till sig de få lumen som linsen ser.

Genom ytterdörren hör jag SMHI rabbla morgontemperaturer... Vilhelmina minus tre , Umeå minus ett, Luleå noll och Kiruna minus två. Det är den enda stunden på dagen då övre Norrland är garanterat närvarande.

Inne vid datorn läser jag en helt absurd artikel i DN om Marie-Louise Ekman chef på Dramaten. (Hon som tycker att hon är lågavlönad med en grundlön på 89 000 kronor per månad.)

Krigsmålad påstår hon att Stockholms kulturliv och Dramaten i synnerhet är förfördelade när staten delar ut sina kulturpengar. 

-Det finns ett Stockholmshat, påstår den ilskna Dramatenchefen. När hon har fått veta att Stockholms kommun satsar 10 miljoner kronor på Stadsteatern.


 Vi andra som älskar att njuta av kultur vare sig den finns i huvudkommunen eller någon annastans undrar hur stor del av kulturbudgeten som går till Stockholms län, 60 procent, 75 procent eller ännu mer?

En stor del måste satsas i Stockholm där de flesta av de statliga muséerna och de statliga teatratrarna och orkestrarna finns.  Annars fanns ingen Opera, ingen Dramaten, inget Nationalmuseum, eller Naturhistoriskt museum. Bland mycket annat.

Tänk om alla regioner i vårt avlånga land skulle tänka som Dramatenchefen, då skulle hon få uppleva att hennes budget minskar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj... kultur är ju inte bara Dramaten, det måste ju även hon förstå...

Granne med potatisodlaren sa...

Om du kan, se Kulturnytt som gick idag klockan 19. Hon var så pinsam att jag gick ut ur rummet. Man tror inte att det är sant att en person som ska utveckla vår nationalteater beter sig som hon. Att deras anslag inte räknas upp längre är ingen nyhet så har det varit i många år. Antagligen ända sen 90-tals krisen.