måndag 25 oktober 2010

Om Barbro Alving

kan Beata Arnborg berätta. I sin biografi krig, kvinnor och gud får vi följa Barbro Alving, BANG, eller Kärringen mot strömmen från födsel till död. En traditionell disposition har hela verket, lätt att fatta men svårt att följa vissa livslinjer.

Vi får veta mer än om vi läser BANG:s dagböcker som hennes dotter redigerat. Men vi får inte nå fram till Barbro Alving. Hon förblir den stora journalisten som redan när hon började på sitt första arbete sparade allt. Jag menar allt. Varje litet block, varje biljett och varje papperslapp. Hon liksom kollegan JOLO var redan från början övertygad om att deras gärning som journalister skulle få en betydelse. Allt detta och mer därtill vet vi som beundrat och läst det mesta av vad Barbro Alving och Kärringen mot strömmen velat dela med sig av. Men det vi inte visste var att hon redan som ung i Paris fann sin första och enligt biografin sin största kärlek. Maj Elfvik utbildade sig till modetecknare när Barbro var i Paris för att lära sig franska.

Mötet med Maj och hur deras förälskelse påverkade Barbro Alvings fortsatta liv har ingen tidigare skildrat.


 Vi som läst Kärringen mot strömmen har väl alla trott att Viran, dvs Loyse Siöcrona, var det stora kärleksförhållandet i hennes liv.


 Läs om Barbro Alving och hennes tid. Läs om hur hon skildrade allt som hände från 1929-1987. Det var en annan värld men en som vi behöver minnas.

2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Vad intressant, tack för kortresumén!

Granne med potatisodlaren sa...

Hon är intressant. Superintressant. Och helt overkligt öppen med att hon är lesbisk, samtidigt som alla runt omkring talar om hennes sambo som om de bor ihop av ekonomiska skäl.