tisdag 9 november 2010

Teodor har namnsdag

Jag har lyckats med att fylla kaminen med ved så att hela huset frustar. Ute är det minus, minus, minus femton, inne plus 28.

Det var som om hela hjärnan skrek på värme när jag var ute i mörkret och hämtade in mera ved. Då var jag helt ovetande om att kylan var ännu strängare än igår. Då var det bara lusten att elda som fick mig att stuva in mig i tjockkläderna.

Nu när snön förstärker det milda förmiddagsljuset är det ett visset löv, ett rodnande blad från nyponbusken som ger värme och som gör mig glad. Det finns några färger kvar i den stora grå paletten. Det finns några dofter av jord och löv som svagt påminner mig om vad som var.
Idag när det är Teodor och tisdag.

6 kommentarer:

Jane Morén sa...

Höstlövens färger värmer. Teodor fick den heta, den sjuka Kajunge jag hittade, som snart dog. Jag var tio år och det var sorgligt med fågelbegravningen vid buskarna bakom gymnastiksalen.
Precis nu snöar det förbi fönstret här, ett tätt moln av flingor.

Granne med potatisodlaren sa...

Teodor är ett namn som jag tycker om. Min bästa vän när jag var tio är född på Teodordagen så namnet har en doft av fest omkring sig.
Vilken ömsint tioåring du var som tog hand om en sjuk fågel. Det är så sorgligt när djur dör. Bor du när gymnastiksalen och graven idag?
Grattis till snön, hoppas att ni har tillräckligt kallt så att det inte bara blir en enda sörja.

Jane Morén sa...

Jag bor så nära att jag bara behöver cykla över en bro. Men det har byggts mycket nytt där så det är inte den där skoldagenärslut eller detärhelgtystochensamthär längre. Att krypa omkring i buskar utanför folks fina terrasser känns inte helt ok längre.

Jenny Lindgren sa...

Oj, femton minus Eva! Men hellre det än slasket, snålblåsten och de ynka plusgrader vi har i huvudstaden i dag. Paraplyet vände sig ut-och-in på min korta promenad från jobbet till bussen. Så gjorde även mitt inre.

Maria Moln sa...

Vi har fått massor med snö! 2 dec ungefär. Blåst, men inte så kallt. baar 1-2 minusgrader. Och Gilles som satte på mina vinterdäck igår kväl; sådan tur! undrar om snön är kvar i morgon.

Granne med potatisodlaren sa...

Allt ät helt stilla här på morgonen. Hela världen är insvept i en gnistrande frostskrud. Jag kan nog gissa att det fortfarande är ordentligt kallt.
Tänk att det kan skilja så mellan Stockholms gator och backarna i Strängnäs. Jag hoppas att ni inte har kaos utan att vintern går att leva med.
Undrar om den finns kvar nu när ni vaknar?