söndag 7 november 2010

Läs Eva Joly

Carina tar upp den svenska självbilden efter att ha läst Per Svenssons artikel om hur vi ser på oss själva. Ett intressant ämne som har många sidor.

En är hur våra politiker ser på bekämpningen av korruption. OECD:s organisation mot korruption är i alla fall mycket intresserade efter den nedlagda utredningen av de mutor som betalades ut när stridsplanet JAS såldes till Sydafrika.

Eva Joly berättar i sin bok Vardagshjältar om människor som bekämpar den korruption som hindrar utvecklingen i världen. Den mest talade berättelsen för oss svenskar handlar om hur OECD:s kommitté för korruptionsbekämpning utreder Brittish Aerospaces (BAE) mutaffärer trots att den brittiska regeringen förhindrat sin egen utredare att arbeta med frågan.  

Här finns många likheter med hur alla utredningar har hanterats i Sverige. I vårt land har dessa hjältar, som aldrig låtit statens handlingar gömma sig i mörkret i de stora arkiven, ofta varit helt ensamma.

Eva Jolys bok skildrar både enskilda men också organisationer som blir allt mer inflytelserika som slåss för att våra skattepengar ska gå till fattigdomsbekämpning och inte till att berika despoter i Afrika.

Läs boken och lyssna sedan till de politiker likt Carl Bildt som hävdar att korruption är en personlig fråga som inte kräver tydligare lagar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den boken skulle jag vilja läsa. Jag har en lista på inköp som ska göras när livet tillåter.hy

Granne med potatisodlaren sa...

Tänk om du hade kunnat få böcker med posten! Men den finns kvar när du kommer hem till islandet.