torsdag 24 februari 2011

Vargen lever, men vargavintern blåser bort

Denna vecka fick kylan ett ansikte. Ja, alla vill ju veta vem som lever i Naimakka efter vinterns rekordkyla där. Väderstationen är numera automatisk, men Åke Siikavuoppio fick berätta om livet i nordöst.

I Övertorneå önskar sig kommunalrådet bort från de svenska grundlagarna om yttrandefrihet och meddelarfrihet. Han hoppas att alla politiker i oppositionen skulle hålla tyst i en vecka efter nämndernas sammanträden.Månen omgärdades av en halo när den var full i början på veckan. Den auran syntes över hela länet.


Det var lika kallt förra vintern med minus 42, 0 grader den 24 februari 2010.

Polisen i Norrbotten har fått hjälp. Ja, kylan är deras bästa vän. När temperaturen är under 30 på natten sker nästan inga brott.
  • Det är dålig arbetsmiljö att smyga runt på industriområdena när det är under minus 30, säger Anders Calderäng, länsvakthavande polisbefäl.

Bastevargen som vistades i Norrbotten fem veckor i slutet på förra året har hittats igen. Spillning från Bräcke i Jämtland har analyserats. Bastevargen är av finskryskt ursprung och den befinner sig nära ett känt vargrevir.

Hela Luleå flygplats ska renoveras i sommar. Den kommer att vara stängd för trafik 27 juni – 7 augusti mellan klockan 22 och 6. Det innebär att trafiken går som vanligt under dagtid.

Kiruna kommun och LKAB har slutit ett avtal om hur staden ska flyttas. I fullmäktige var diskussionerna hårda om en kommun kan sluta ett avtal som berör människors vardagsliv.

Charlotte Kalla förbereder sig för skid-VM i Oslo. Hon berättar om hur damstafettlaget har förberett sig.

Nattågen räddas på grund av att Trafikverkets chef Lena Erixon lyssnar på alla företag i Norrbotten som lever av att det kan komma fler turister. Nu gäller det att hitta ett järnvägsföretag som vill köra tågen.

Det är 25 år sedan Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm. Nu kommer både dramatik och berättelser om Palme och hans tid.

Hur ser Luleå ut? Det undrar byggnadsnämndens ordförande Kaj Hedstig. 

För 25 år sedan utsmyckade Anna Toresdotter F21:s nya matsal. Denna vecka har hon vernissage på Lindbergs ram i Luleå.Vargavintern går mot sitt slut. Vindarna tar tag i kylan och nästa vecka, sportlovsveckan, ska solen skina och det vara mellan fem och tio kalla grader. Det vill säga om meteorologerna har rätt. 


Tryck på de färgade länkarna så kommer du till artiklarna.

Inga kommentarer: