fredag 4 mars 2011

Öppenhet är ordet denna vecka

Vårvinterns första takras
Denna vecka prövas vår grundlag. I den står det att alla som arbetar inom offentliga verksamheter har rätt att uttala sig och larma om felaktigheter.

Men har vi som medborgare rätt att få veta vad som händer inom försvaret?

Det anser miljöpartiets spåkrör Peter Eriksson. Han undrar vad som hände i  Afghanistan, för ett år sedan när när tre personer anställda av det svenska försvaret sköts till döds. Han anser att riksdagsmännen i försvarsutskottet fått en friserad version av hur det hela gick till. Peter Eriksson kräver öppenhet om vad som kommit fram i den utredning som gjorts. I 19:s chef Olof Granander som var styrkeledare i Afghanistan anser att det inte finns mer att tillägga.

Öppenhet och rätt att uttala sig till massmedier kräver den ambulanssjukvårdare som larmade om sin arbetsplats förra året. Han har sedan dess fått veta att han inte har rätt att uttala sig. Nu har han anmält landstinget till Justitieombudsmannen. Har de anställda i landstinget rätt att berätta om missförhållanden?

Kommunalrådet Karl Petersen kräver öppenhet av styrelsen för Lulebo. De har tagit ett beslut om att Anders Sandberg, verkställande direktör, får gå i pension när han blir 62 år. Karl Petersen  föreslog att kommunfullmäktige skulle vänta med att välja den nya styrelsen för Lulebo. Den gamla har valt att inte svara på de frågor som kommunalrådet ställt.

Vi på NSD:s redaktion är stolta och glada. Våra kollegor Lena Tegström i Boden och Bo Torbjörn Ek i Luleå är nominerade till Guldspaden. Deras reportage om överförmyndarnämnden i Boden, som ledde till mer öppenhet, och att alla ansvariga politiker fick avgå, kan vinna det mest prestigefyllda priset för grävande journalistik. Läs hela artikelserien här. 


Luleå kommun betalar en kvarts miljon för en HEMLIG reklamplan. Det handlar om kommunens varumärke. Vilka hemligheter kan en sådan innehålla? Det får vi veta eftersom att offentlighetslagstiftningen ger alla rätt att läsa de brev som kommer till kommunen.

Är lodjursjakten olaglig. Det vill Naturskyddsförningen att regeringen ska pröva enligt de EU-regler som gäller. EUs regler slår fast att ingen jakt får ske under parningssäsongen.




 I fjällen har det stormat. I södra Västerbotten i Stekenjokk hade vinden en fart på 350 km i timmen eller 42 sekundmeter. Vid Riksgränsen gick det knappt att gå.



2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Det är så otroligt viktigt att vi värnar öppenheten. Vad får vi annars för samhälle? Fint att kollegerna nominerats för sitt viktiga avslöjande!

Granne med potatisodlaren sa...

Tänk att hela denna vecka har handlat om vår offentlighetslagstiftning på ett eller annat vis. Jag hoppas att allt fler förstår att vi inte kan privatisera mer skattepengar utan att vi får insyn i alla företag som drivs med skattepengar.

Och jag är så glad för att mina fina kollegor är nominerade.