fredag 15 april 2011

Finns framtiden? Finns fler möjligheter? Vi finns här i alla fall.

I Kiruna och Kalix protesterar väljarna mot de förslag som politikerna lägger fram inför framtiden. Framtiden?! Den ser inte ut att komma anser dessa mycket upprörda och ledsna medborgare.

Besluten rör akutkirurgin på Kiruna sjukhus och ett förslag att lägga ner fyra byaskolor med cirka 250 elever. Det finns många olika bottnar i förslagen. Vad är den viktigaste funktionen som ett sjukhus i Kiruna har? Vad är det viktigaste i skolan? Det är frågor som jag inte sett några svar på.

Omöjliga val och beslut skulle vi ha sagt före 1990-tals krisen. Men nu får vi som medborgare vara med om att fattiga barn ställs mot skattesänkningar. Vi får ta ställning till om sjuka människor ska rycka upp sig och bli friska enligt de mallar som regeringen har satt upp. Och vi får akta oss för att bli utan jobb om vi vill fortsätta inom det yrke som vi är utbildade till eller bo kvar där vi har en bostad.

I Stockholm diskuteras om Ulf Linde, fd intendent, och hans fru Nina Öhman, intendent, ska tvingas flytta när hon går i pension. De har bott på Djurgården i Thielska galleriet i en 250 kvadratmeter stor våning med en hyra på mindre än 3 000 kronor per månad. Det är en tjänstebostad. Nu säger de nej till erbjudanden om lägenheter vid Vasaparken och på Mariatorget. Man kan säga att paret Linde - Öhman inte har upptäkt att regeringen vill spara och skära ner.

Det är ju förutsättningen för budgeten som  finansminister Anders Borg, moderaterna, lade fram i veckan. Där inkluderas de som har jobb och äger sin bostad. Men framtiden för unga människor med osäkra anställningar ser inte god ut. Det är till och med så att de kan förlora på att jobba när de får chansen därför att reglerna för deras försäkringar inte ger utrymme för enstaka inhopp på arbetsmarknaden.

- Det känns för djävligt, säger Stina Nilsson efter matchen. När Luleå Basket förlorade mot Telge med 68-53. Telge vann tre finalmatcher på raken. Silver fick de hårt kämpande Lulebaskettjejerna.

Minnen av hur det var förr finns på våra muséer. Maria Söderberg från Arjeplog har gjort en film om Laisvall. Den kommer att sändas i Sveriges television. 


Tre sopbilschaufförer har tvingats sluta sedan de avslöjats med svart soptömning. Svart soptömning, vad är det? Har de tömt sopor för att få en tårta, pizza eller vad? Renhållningsbolaget i  Luleå har sagt upp dem för att företagets namn inte ska solkas.

Det har blivit svårare och dyrare att fara upp till Kirunafjällen sedan ett av flygbolagen har slutat flyga till Kiruna. Nu märker turistbolagen av att en fjärdedel av passagerna har försvunnit.