måndag 4 februari 2013

Censurerat

Bistert. Det är det ord som jag tänker mest på denna kyliga morgon. De där kristallerna som hänger i luften bränner mot huden när jag och Celina kliver ut. Hon tar till sin starkaste röst och vänder snabbt in genom dörren.

Årets längsta månad är slut. Nu är det bara fyra veckor kvar till den första morgonen med ljus bakom gardinen när väckarklockan ljuder. Det gör skillnad.

Morgonens nästa ord är censur. Natur och Kultur som ger ut läroböcker har upptäckt att deras tryckerier i Kina ändrar innehållet. Ni läste rätt.

Björn Linnell som kallas Senior Adviser på förlaget undviker ordet. Allt vad han kan. När han berättar att det inte är ett politiskt ställningstagande att förlaget flyttar boktryckningen till Europa.

-Vi upptäckte att man förändrade lite grann i några av böckerna - framför allt de som handlar om Tibet, då var det viktigt för oss att markera att det här kan vi inte tolerera.

Klimatet är inte bara bistert här tio mil söder om polcirkeln, det är ännu bistrare på Karlavägen 31. Där Natur och Kultur har sitt kontor i centrala Stockholm. Vad kallar förlaget att kinesiska tryckerier förändrar innehållet i böckerna om det inte är censur?

2 kommentarer:

Eva sa...

Vilken märklig historia, och inte finns det annat ord än censur! Det är bistert, du har så rätt. Härligt ord förresten!

Granne med potatisodlaren sa...

Det är mycket märkligt och känns som om vi lever i en konstig dydtopi.