fredag 8 februari 2013

Har de råd att låta bli?

Kungar använde inte bara vapen för att försvara sitt rike. Karl IX skapade marknadsplatser i Sveriges perferi för att visa sin närvaro. Vintermarknad i Jokkmokk  brukar betyda att kung Bore tar i och låter temperaturen sjunka under minus 30. I år får besökarna hoppas på att det inte blir fler kalla grader än 20. Natten innan renraiden var det som kallast minus 36 i länet.

I Voullerim satsar byborna på att slå rekord. De har tillverkat 2 561 islyktor som de tände den 6 februari. På Sapmis nationaldag. En av de högtidsdagar som firas under ett år. Vi påminns om fastan på tisdag när vi äter semlor, kineserna de firar nyår. Norrbotten landsting öppnar en konstambassad i Kungsträdgården samma dag.

I 25 veckor får studenterna stå i kö i Luleå innan de får chans att hyra en studentbostad, i Uppsala tar det 99 veckor till. Jag kan inte begripa varför vi tycker att det är normalt. Märkligtt är det väl att som högskoleorterna Norrköping och Borås ha en bostadsgaranti. Då kan de som vill plugga göra det.

Unga människor kan verkligen visa oss som är äldre och luttrade att det finns massor av olika vägar att lösa nya och gamla problem. De reagerar på många saker som vi inte ser. Det gjorde en ung kund som såg att HM sålde en t-shirt, med en bild på en artist som är dömd för sexbrott i USA. Hon skrev på företagets facebooksida och fick ta emot hot och hat från fler än 2 000 inlägg.

Varken Facebook eller HM tog bort dessa kränkande och skrämmande inlägg. De fick ligga kvar i en månad.

Har verkligen inte dessa miljardföretag råd att läsa vad som står på deras sajter?

Har de råd att låta bli?

Inga kommentarer: