tisdag 19 mars 2013

Det är vår kökkenmödding

Hur många uttalanden kan en politiker ta tillbaka på en dag? Tobias Billström ber inte om ursäkt för vad han har sagt, utan för att det står i  Dagens Nyheter när han fattar hur hans uttalanden ser ut. 

Var är dom som tar hans främlingsfientlighet på allvar? Enligt morgonens artiklar är det Jimmie Åkesson ordförande i Sverigedemokraterna som försvarar vår migrationsminister.

Varje dag får vi veta att vårt samhälle har hamnat i en kökkenmödding av olagliga, regelvidriga brott mot mänskligheten. Idag vaknar vi till nyheten om att Europarådet och Barnombudsmannen riktar stark kritik mot oss för att barn mellan 15-17 år förvaras på häktet i mer än 30 dagar.

De brottsmisstänkta tonåringarna får sitta inlåsta utan kontakt med andra 22 av dygnets 24 timmar. Jag undrar var vi tror att det ska leda. Dyr förvaring som ger skador inför framtiden. Är det god brottsbekämpning?

Var ska vi satsa våra skattepengar? På utbildning och stöd, eller på häktningsceller? På att minska de svårigheter som ungdomar möter när de lever utan tillstånd i Sverige, eller ska vi utlämna dem till människor som använder dem som oavlönad arbetskraft?

Synen på vilka som är viktiga för samhället och för vår framtid diskuterar två politiker som har mycket makt i Region Skåne.

Den femte mars vädrade Ulla Stålberg, Moderaternas ordförande i Lund och Eric Hammarbro, Socialdemokratisk ersättare i vård- och omsorgsnämnden i Lund, sina åsikter i ett kommentarsfält på Facebook:
”Med risk för att bli påhoppad vill jag hävda att sköterskorna är den grupp i samhället, tillsammans med lärarna, som överskattar sin egen roll å det grövsta” skrev Eric Hammarbro (S) och fick direkt medhåll av Ulla Stålberg (M):
”Ja, man väljer själv och man ansvarar knappast för liv och död som nybliven sköterska; i alla fall inte dem jag känner!”

I min värld har just dessa två yrkesgrupper alldeles för låg lön och de betyder nog allra mest för samhällets framtid. En gymnasielärare har numera 11 terminers studier bakom sig innan de kliver in i ett klassrum. En specialistsköterska har nio terminers studier och dessutom praktik. Vi ställer krav på dem, men vi uppfyller inte deras förväntningar om arbetsförhållanden.

Inga kommentarer: