måndag 26 augusti 2013

Folkhemsprinsen

Nu har jag läst Humlans som flyger; berättelsen om Stefan Löfven. En riktig framgångssaga. Det finns inte någon som yttrar ett enda ont ord om partiordföranden. Det finns inte en enda händelse i hela boken som skulle kunna få oss att tro att Stefan Löfven har fler än en sida. Den reko arbetargrabben som slåss för sina medlemmar i facket.

Han är den som genom förhandlingar når resultat. Det är först denna vecka som han ryter till. Nu kräver han att kommunerna får makten över skolorna och att det dyra PPM-pensionssystemet läggs ner.

Ja, det finns massor av bra berättade historier i boken om hur en barnhemsgrabb och fosterson växer upp och blir Sveriges tyngsta fackliga förtroendeman och därefter ledare för landets största parti. Sverige från ett av Europas fattigaste samhällen till ett folkhem och Stefan Löfvens egen livsberättelse passar precis in. 

Han är den folkhemsprins som ingen av hans företrädare kan leva upp till.

När Stefan Löfven föddes för 56 år sedan fick inte en ensamstående mor stöd och bidrag så att hon kunde behålla sina båda söner. Stefan var yngst så han fick flytta till ett av Sveriges mest beryktade barnhem, Nybodahemmet. Men i en by utanför Sollefteå finns en distriktssköterska som övertalar flera familjer att ta emot fosterbarn. Stefan och två andra pojkar hamnar hos goda familjer. Familjen Melander gör ingen skillnad på Stefan och hans två fostersyskon. Han är en del av familjen.

Han läser på en tvåårig gymnasielinje, går på socialhögskolan och hoppar av till ett jobb på Hägglunds i Örnsköldsvik. Där svetsar han RClok och engagerar sig fackligt. Genom sitt fackliga arbete lär han känna vd:ns sekreterare som han gifter sig med.  

Han arbetar fackligt på alla nivåer och blir efter många år kronprins till Göran Johnsson som är ordförande i Metall. Metall blir IF Metall och då blir Stefan Löfven ordförande.

En fackordförande som jobbar hårt för sina medlemmar och som sluter ett avtal, vilket innehåller mycket ifrågasatta överenskommelser.

I krisen 2008 föreslår facket och arbetsgivarna att lönerna ska sänkas mot att de anställda får kortare arbetstid. Detta för att undvika att 25 procent av Metalls medlemmar förlorar jobbet. Ingen vinner och ingen förlorar skulle man kunna sammanfatta avtalet med. Eller så skulle man kunna säga som den förre avtalssekreteraren i LO Hans Karlsson att Metall slår sönder alla gemensamma avtal inom LO.

Ja, vår nutidshistoria är berättad på ett tydligt sätt och det kan verkligen Lena Hennel och Lova Olsson göra. De får alla upp- och nedgångar inom ekonomin och politiken till att förklara varför vi finns där vi är idag. Och varför socialdemokraternas partiledare heter Stefan Löfven.

Med beröm godkänt för all bakgrundshistorik, väl godkänt för berättelsen om folkhemsprinsen och godkänt för skapandet av en ny legend, pojken från barnhemmet som blir partiledare i landets största parti. Kommer han att bli nästa statsminister? 

Och det är bara ett litet fel i boken: en skoldirektion är en kommunal skolstyrelse. Det är där Stefan Löfvens mamma, Margareta Löfven arbetar.

EVA BERGSTEN SUNDBERG


(Stockholms skoldirektion var en kommunal nämnd med uppgift att handha Stockholms folkskoleväsen och fortsättningsskoleväsen 1982 bytte Stockholms skoldirektion namn till Stockholms skolstyrelse.)

Inga kommentarer: