onsdag 21 augusti 2013

Jagade

Jagade av Skatteverket med mångmiljardkrav, utskällda av politiker och kritiserade ägare av vårdbolag. 

Så här sammanfattar Cecilia Neurath, Svd, läget för riskkapitalisterna idag.

Det låter ju inte som om dessa investerare tillför speciellt mycket för att utveckla Sverige. Men från riskkapitalisterna hörs en annan ton: 

”Det är ju inte bara bolagen, utan enskilda individer och familjer som drabbas”, sa en anställd med anledning av Skatteverkets upptaxeringar. Samtidgt som de största ägarna i de största bolagen beräknas ha privata förmögenheter på 1-2 miljarder.

Och varför blir dessa personer upptaxerade? Jo, för att de har konstruerat olika fiktiva transaktioner för att slippa betala skatt.

Istället för att säga rakt ut vad de vill, gömmer sig dessa skatteplanerare bakom olika bolagskonstruktioner, det är inte lätt att hitta rätt.

En person som akturaliserat detta är Ann-Marie Begler på Skolinspektionen. Hon anser att alla familjer som ska välja skola måste ta reda på om skolan har tillräckligt bra ekonomi. Vilket i själva verket ofta är en omöjlighet för an person utan djupa kunskaper i hur skolkoncernerna är uppbyggda.

Skolinspektionen har i alla fall inga möjligheter att utvärdera de stora koncernernas bokslut. Den kunskapen finns inte på den myndigheten.

Det konstiga är att våra politiker inte kräver att de företag som drivs med skattepengar, inom skolan och vården, investerar sina vinster i verksamheten. Det finns inte ett enda land, en enda plats i hela världen där bolag som betalas av skattebetalarna får ta ut vinst. Inte ens i USA får de skolor som är fristående med statliga bidrag använda sina resurser annat än inom skolan.

Jag undrar när det blir på samma sätt i Sverige.

2 kommentarer:

Cecilia N sa...

Samtidigt som det här?
http://mymlanthereal.wordpress.com/2013/08/21/saker-jag-inte-forstar-varfor-sverige-bjuder-in-skummisar-att-exploatera-vara-naturtillgangar/

Granne med potatisodlaren sa...

Precis så.