fredag 6 september 2013

Ska vi välja diakoni eller en ny orgel?

Jag undrar om någon från den amerikanska ambassaden berättade för Barack Obama om de lyckliga kommentarer som många fotgängare i centrala Stockholm yttrade. Ja, de som bad om fler avstängningar av trafiken för att de njöt av att kunna promenera och tala med varandra utan att behöva höja rösten. De som kände att luften var en helt annan. Och sen bekräftade flera mätstationer att utsläppen hade minskat med 25 procent under den tid som Förenta staternas statsöverhuvud tog sig mellan Grand hotell, Rosenbad, Stockholms stora synagoga och vårt statsöverhuvud Kung Carl Gustaf XVI.

En president eller en kung flyger direkt. Det kommer vi som bor vid kusten att kunna göra till ett helt nytt resmål nästa säsong. Samos är den destination dit vi kan åka utan att behöva ta omvägen om Stockholm.

Till Stockholm fick de som ville utbilda sig inom konsten åka, nu är det 50 år sedan Konstskolan i Sunderbyn öppnade. Roland Larsson införde en ny pedagogik som har överlevt de flesta svängningar. Skolan var bland de första i landet och eleverna kom från hela Sverige. Nu finns det många fler utbildningar som förbereder och ger eleverna chansen att skapa ett liv med konsten i centrum.

Då var Luleå en ganska liten stad med runt 58 000 invånare. Denna vecka har kommunalrådet Karl Petersen berättat att kommunen växt till fler än 75 000 invånare. Det tar tid, 1985 var det 67 000 som bodde i residensstaden. sedan dess har Luleå tekniska universitet blivit minst dubbelt så stort. Då var det massor med tomma lägenheter nu är det kris. 1 000 studenter i bostadskön, tre bränder i studentbostäderna och ett Vandrarhem som kommunen ska stänga och riva. Nu byggs barackrum för att skapa bostäder för dem som blev hemlösa i den första branden.

Det är inte många filmer som skildrar livet på en liten ort, men Äta sova dö, har ett perspektiv utifrån både den lilla orten och den arbetande människan. Denna vecka utsåg den svenska kommittén Gabriella Prichlers film till svenskt Oscarsbidrag.

Det är en vecka kvar till nästa val. Det glömda valet har det kallats år efter år. Vi lever i ett samhälle där kyrkan inte står i centrum i vår vardag längre så det är knappt en tiondel som använder sig av sin rätt att rösta. Kyrkovalet är viktigt för alla som vill vara med och påverka vad denna jätteorganisation ska göra med sina pengar.

För länge sedan fanns ett band mellan alla som växte upp, och gick i skolan, och kyrkan. Vi sjöng psalmer, placerade Lutherhjälpens kartong med insamling till Biafra mitt på köksbordet, läste bibelns legender som sagor på roliga timmen och studerade hur den närmaste kyrkan dekorerats med symboler för Gud, Kristus och den helige ande. Det är brutet.

Kunskapen om hur vår tankevärld i Sverige påverkats av kyrkan vore värdefull för alla. Då kan vi förstå varför vi reagerar som vi gör på de idéer som kommer från andra värdesystem.

Inga kommentarer: