måndag 17 mars 2014

I rök och aska

En grå husgrund och massor med rök och aska det är vad som återstår efter branden i Grafikens hus i Mariefred, Strängnäs. Men i samma stund som nyheten om branden spreds över landet så formades nya idéer om vad som ska komma nu. Vad ska ersätta denna samling med minst 8 000 grafiska verk och denna samlingspunkt för konstvänner?

Den gamla reklamskylten i emalj finns bara ett stenkast från det nedbrunna Grafikens hus. Ja, det finns försäkringar, men, vem kan ersätta alla dessa bilder, vem kan ersätta all den kunskap som bara försvann?

Carl Fredrik Reuterswärd-samlingen med 500 verk finns inte mer. Jag såg en del av den för tio år sedan på Tommarps kungsgård i Skåne. Det är outhärdligt att tänka på att alla dessa konstverk har blivit till aska.

Det som är hoppfullt är att de som arbetar med Grafikens hus redan idag slår fast att verksamheten ska fortsätta, att sommarens utställning med Helene Billgrens konst kommer att öppnas någon annanstans.

Även om kungsladugården granne med Gripsholms slott var helt fantastisk så kommer en ny plats att skapas med nya lika stora ambitioner. Om inte större.

Inga kommentarer: