onsdag 19 mars 2014

Varje öre är intecknat för bästa kvalité

Idag var det en god morgon ända till att jag började läsa om vad Uppdrag granskning har hittat när de har granskat de privata daghemmen som drivs med skattepengar.Företaget heter Hälsans förskolor och erbjuder halvsvält. Det är otroligt att kommuner som för över skattepengar inte kan ställa hårdare krav.

De två ägarna till förskolorna har använt nio kronor per barn och dag till frukost, två mellanmål och lunch. Nio kronor! Det räcker till hårt bröd med vatten istället för frukost och mellanmål. Lunchen räcker inte till alla men det skiter ägarna i. deras mål är att med hjälp av skattepengar skapa 50 förskolor på åtta år. Detta utan att investera pengar från annat håll.

De har för närvarande 500 barn i verksamheten. En verksamhet som genererar 8 miljoner kronor i vinst och som tvingades att stänga en förskola när Nacka granskade säkerheten.

Vad är det som ger företagare en kick när de erbjuder omsorg till barn och gamla? Såriga ändor? Ledsna hungriga blickar? Utarbetad outbildad personal?

Det är helt på tok att vem som helst kan starta en förskola, skola eller ett boende för gamla utan att visa att de kan och vill ge den bästa kvalitén på omsorgen och utbildningen.

Varför kan vissa skolor och förskolor som drivs av de anställda eller en grupp anställda ge god omsorg och en bra utbildning? Det kan man undra och kanske förstå när man ser vad varje barn/äldre tar med sig från den kommunala budgeten. Det finns ingen luft i de skattekronorna. Varje öre är intecknat om verksamheten ska hålla godkänd kvalité.

I de skolor och förskolor som använder alla pengar till barnens bästa så finns det inga vinster att flytta till bankkonton utomlands. Det finns inte en chans att utöka verksamheten utan att investera egna pengar som kommer från annat håll.

Där kostar barnens mat två till tre gånger mer än på Hälsans förskolor , där finns det personal som stannar för att de vet att de kan utföra ett bra jobb.

Vilka är då de två som använder skattepengarna till att bygga upp sitt företag.

Jo här är de med sina uppdrag i politiken och näringslivet:

Förskolläraren Narges Moshiri grundade Hälsans förskola tillsammans med sin man Bijan Fahimi, kommunikationskonsult och huvudägare i Veritas PR & Communications och styreselseledamot i arbetsgivarorganisationerna Svenskt Näringsliv och Almega. Tidigare styrelseledamot i Folkpartiet och ersättare i Riksdagen och Europaparlamentet.

Inga kommentarer: