söndag 16 mars 2014

Vårsmaker, vintervitt och sekelskiftesromantik

Snö och en handfull kalla grader är vad som möter mig på väg upp till dagens prasseltidning. Snön knakar, ett malmtåg dunkar fram bakom skogen och några talgoxar debatterar om de ska våga ta sig fram till fröautomaten. Känslan av att det är Mars månad är återställd.

Ute på farstubron har gårdagens gryta med vårsmak frusit. Den blev en ovanlig succé.

Vill du prova något nytt gör så här:

Lägg en lergryta i vatten.Ta ett kilo högrev. Mal salt, svartpeppar och enbär tillsammans. Gnid in köttet med kryddorna och stek det, helt, på hög värme.

Häll en deciliter rött vin i pannan och flytta över både köttet och vätskan i lergrytan. Sätt ugnen på 100 grader och låt grytan med köttet stå inne i minst tre timmar.

Skär köttet i bitar och lägg ner dem i stekpannan, eller järngrytan, häll över all vätska från lergrytan. Häll i kokande vatten om det behövs för att köttet ska täckas av vätska. Tillsätt buljong efter smak. Låt grytan puttra på låg värme i 30 minuter. Tillsätt en matsked smör med maizena. En dl grädde. Två matskedar svartvinbärsgelé. Låt allt smälta ihop. Lägg i en knippe sparris i bitar.

Servera med Västerbottensostgratinerad potatis, grönsallad och eventuellt ett vin från Rhônedalen.

Det var veckans godaste middag.

Det är väl så man ska göra på söndagar. Summera veckan som gick.

Häftigast: är Peter Sundströms akvareller på Konstgillet i Boden.

Mest dråpligt är det nya kaféet på Norrbottens museum. Här har det skapats en låtsasmiljö med inspiration från sekelskiftet 1800/1900.

Det hade varit kul om de tagit fasta på husets ålder och den bild av Lapporten som finns på väggen. Då hade vi fått uppleva en 1930-tals miljö.
Inte nygjorda kristallkronor, nytillverkade 1700-tals stolar, gardinuppsättningar och tapeter som formgavs på 1880-talet. Då hade rummets form, ljusets fall in genom fönstren och massor av utställningsyta funnits kvar.

Men så här blev pastischen:

Inga kommentarer: