Ute på farstubron har gårdagens gryta med vårsmak frusit. Den blev en ovanlig succé.
Vill du prova något nytt gör så här:
Lägg en lergryta i vatten.Ta ett kilo högrev. Mal salt, svartpeppar och enbär tillsammans. Gnid in köttet med kryddorna och stek det, helt, på hög värme.
Häll en deciliter rött vin i pannan och flytta över både köttet och vätskan i lergrytan. Sätt ugnen på 100 grader och låt grytan med köttet stå inne i minst tre timmar.
Skär köttet i bitar och lägg ner dem i stekpannan, eller järngrytan, häll över all vätska från lergrytan. Häll i kokande vatten om det behövs för att köttet ska täckas av vätska. Tillsätt buljong efter smak. Låt grytan puttra på låg värme i 30 minuter. Tillsätt en matsked smör med maizena. En dl grädde. Två matskedar svartvinbärsgelé. Låt allt smälta ihop. Lägg i en knippe sparris i bitar.
Servera med Västerbottensostgratinerad potatis, grönsallad och eventuellt ett vin från Rhônedalen.
Det var veckans godaste middag.
Det är väl så man ska göra på söndagar. Summera veckan som gick.
Häftigast: är Peter Sundströms akvareller på Konstgillet i Boden.
Mest dråpligt är det nya kaféet på Norrbottens museum. Här har det skapats en låtsasmiljö med inspiration från sekelskiftet 1800/1900.
Det hade varit kul om de tagit fasta på husets ålder och den bild av Lapporten som finns på väggen. Då hade vi fått uppleva en 1930-tals miljö.
Inte nygjorda kristallkronor, nytillverkade 1700-tals stolar, gardinuppsättningar och tapeter som formgavs på 1880-talet. Då hade rummets form, ljusets fall in genom fönstren och massor av utställningsyta funnits kvar.
Men så här blev pastischen:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar