måndag 19 maj 2014

Det är aldrig vi som bestämmer vad som är orent

Hej! Hallå! Hur mår ni på ert kontor? (Var sitter ni i Sverige NSA?)

Ja, vi är ju många fler som kan läsa detta än jag kan begripa.

Jag läser, Storebror ser dig, Edward Snowden och den globala övervakningen, av journalisten Glenn Greenwald.

Den får ingen missa. Ska vi leva i detta träsk av övervakning så måste vi åtminstone veta hur illa det är. Det finns inga alternativ. Vi lever i en värld som är många gånger värre än 1984. Vi ser och märker ingenting. Många liksom jag kan känna att "är det verkligen sant", att våra vardagsdatorprogram är konstruerade för att speglas i en säkerhetstjänst? Det verkar vara just så, att både de stora IT-företagen och nätföretagen låter NSA och andra säkerhetstjänster läsa allt.

Bara att möjligheten finns gör, att många censurerar det de skriver och det de använder sina datorer till. Det är den största faran anser de flesta med ett övervakningssamhälle. Risken att våra liv begränsas, att våra tankar låses in och att kreativiteten går i stå.

Kom inte och snacka om "rent mjöl i påsen". Det är aldrig vi som bestämmer vad som kommer att vara orent. Dessutom är övervakningen driven av att de starkaste ekonomierna vill fortsätta att vara störst. Dessa övervakningssystem ger de företagen, som regeringarna stöder, obegränsade möjligheter att sno idéer från konkurrenterna. Det blir ett system för att befästa de ekonomiska klyftorna i världen.

Som sagt, är det en bok som ni ska läsa i sommar, välj "Storebror ser dig". 

Vi måste veta, även om vi inte kan förändra, vad som sker med all information som fastnar i de nät som alla säkerhetstjänster vävt tillsammans.


Inga kommentarer: