lördag 24 maj 2014

Våren och försommaren luktar helt annorlunda på den andra sidan

Doften, ja, doften av nyutslagen hägg, den lyfter livet många nivåer denna försommardag. Den är en signal om att jag, vi, borde ta vara på varenda sekund av tiden fram till sommaren.

Vad är viktigt att vila i? Valet till Europaparlamentet?

Det blir nog ett annorlunda val om vi får tro årets sista mätning av opinionen.
S störst, med 25 procent
MP näst störst med 15,5 procent
M på tredje plats med 15 procent
FI får 5, 8 procent
Resten av småpartierna kommer enligt denna undersökning att få varsin plats i parlamentet förutom Piratpartiet. De har inte haft kraft nog att nå ut till väljarna.

Vad är viktigt för dem, de som kommer in i parlamentet, förutom de kolossala ersättningarna och arvodena?

Turkiets väg bort från att vara en modern demokratisk stat? Putins försök att flytta fokus från Rysslands urusla ekonomi till Ukraina? Valet i Ukraina? Egyptens militärlednings diktatoriska dödsdomar och fängelsestraff mot politiska motståndare? Deras val att ge Moubarak ett kort fängelsestraff? Kriget i Syrien?

Ja, jag tror inte att de kommer att få en chans att begränsa sig till de frågor som parlamentets olika utskott ska diskutera och ta beslut om.

Vad tror ni? Kommer de att kunna stänga ute kriserna som hela tiden uppstår på andra sidan av de murar som de varit med och byggt upp? Kommer vi att sitta tysta och se på när allt fler dör för att de tvingas fly från de länder där vi hoppades på att våren skulle råda i många år?

Inga kommentarer: